CIKLON DONOSI JAKO NEVREME! U celom regionu i Srbiji temperatura će drastično pasti, moguća čak i pojava snega
Dolazi nam jako naoblačenje, kiša i grmljavina, Foto: Beta/Dragan Gojić

VREMENSKA PROGNOZA

CIKLON DONOSI JAKO NEVREME! U celom regionu i Srbiji temperatura će drastično pasti, moguća čak i pojava snega

Za sve one koje se željni lepog jesenjeg vremena, najave su da bi posle 06. oktobra mogao uslediti period stabilnog i prijatnog, jesenjeg, vremena

Objavljeno:

Danas ka nama i dalje struji relativno topao i nešto manje vlažan vazduh pa je opet, uz više sunca, tokom dana bilo veoma toplo sa temperaturama do 30 stepeni Celzijusa.

Prema najavama meteorologa, u petak pre podne jak hladan front će se prebaciti preko Alpa i usloviti sekundarnu ciklogenezu nad širim prostorom severnog Jadrana.

Taj ciklon će od preka posle podne pa sve do ponedeljka uveče regionu doneti jače naoblačenje, kišu, grmljavinske pljuskove i osetno zahlađenje te bi na planinama preko 1600mnv u subotu uveče, a posebno u nedelju moglo biti i snega. Ovo nije ništa neobično za ovaj deo godine i ovako jako topao period zapravo predstavlja velik ekstrem.

Modeli još jako "šetaju" položaj, putanju i snagu ciklona tako da su oscilacije u količini i rasporedu kiše stalne. Čak i kod uzastopnih proračuna se totali za određena mesta menjaju i za oko 40mm ili ka većoj ili ka manjoj količini padavina u tih nekoliko dana.

Ono što za sada deluje najsigurnije jesu obilne padavine duž većeg dela primorja i njegovog planinskig zaleđa gde će se do utorka nakupiti između 100mm i 200mm taloga. Ovo su vrlo visoki padavinski totali i konačno će se nad većim delom ovog prostora prekinuti višemesečna suša.

Što se tiče kontintalnih oblasti sve će zavisiti od tačnog položaja i putanje ciklona jer će to određivati kako će se kretati padavine.

Za sada je jasno da se padavine očekuju u petak posle podne prvo na jugozapadu i zapadu regiona, a u noći ka suboti i subotu ujutro i nad ostalim predelima.

foto: Printscreen/RHMZ

Znatno je jasnija situacija kod zahlađenja i već u petak će na zapadu maksimum biti oko 20, dok će na istoku i dalje dostizati i oko 30 stepeni Celzijusa.

U subotu na zapadu samo oko 10 stepeni Celzijusa, posebno preko 800mnv, dok će na istoku biti do 19, a u nedelju na istoku bi moglo biti vrlo hladno uz maksimume do 11 stepeni Celzijusa.

Uz sve to vetar će u petak biti jak i vrlo jak južni, a zatim u okretanju na jak i vrlo jak severozapadni te jaku do olujnu buru duž Jadrana.

Oko utorka sledeće nedelje razvedravanje uz vrlo hladne noći i sve češću pojavu mraza preko 700mnv, dok je oko 02. oktobra moguće novo pogoršanje.

Dakle, pred nama je značajna promena vremena koja nas uvodi u jesenje karakteristike vremena, a za dan ili dva bi se količina i raspored kiše morali znati.

Za sve one koje se željni lepog jesenjeg vremena, najave su da bi posle 06. oktobra mogao uslediti period stabilnog i prijatnog, jesenjeg, vremena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.