NE IDITE KOD NOTARA ZA PAPIRE IZ KATASTRA! Evo kako da dobijete BESPLATAN uvid u nepokretnost!
Ne idite kod notara, Foto: Profimedia

VAŽNO

NE IDITE KOD NOTARA ZA PAPIRE IZ KATASTRA! Evo kako da dobijete BESPLATAN uvid u nepokretnost!

Republički geodetski zavod je aktivno pratio efekte primene Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija koja je stupila na snagu 07.07.2020. godine

Objavljeno:

Republički geodetski zavod je svim državnim institucijama, profesionalnim korisnicima i javnim beležnicima omogućio direktan i besplatan uvid u podatke katastra nepokretnosti.

Zato, još jednom obaveštavamo građane da nisu dužni da pribavljaju izvode iz lista nepokretnosti za potrebe ostvarivanja svojih prava pred javnim beležnicima, geodetskim organizacijama, institucijama socijalne i zdravstvene zaštite, javnim službama za priključenje komunalne infrastrukture, registracije gazdinstava i dr.

Republički geodetski zavod je aktivno pratio efekte primene Uredbe o uslovima za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetsko katastarskog informacionog sistema od strane javnih beležnika i geodetskih organizacija koja je stupila na snagu 07.07.2020. godine.

Na osnovu detaljnih statističkih analiza za period od 7.07.2020 do 11.09.2020. godine po podacima iz elektorniskih servisa Republičkog geodetskog zavoda Infocentra, e-zakazivanja i Document Management System-a konstatovano je da je ukupan broj podnetih zahteva za izdavanje listova nepokretnosti na šalterima Službi za katastar nepokretnosti smanjen je za samo 50%.

Za isti procenat je umanjen broj podnetih zahteva za izdavanja lista nepokretnosti za potrebe postupaka u nadelžnosti Javnih beležnika (overa ugovora, ostavinskih postupaka i sl.), dok je samo za 30% smanjen broj zahteva od strane drugih državnih organa i javnih preduzeća.

Iz napred navedenog jasno je da javni beležnici i druge institucije u kojima građani ostvaruju svoja prava ne koriste mogućnosti koje su im se pružaju direktnim i besplatnim pristupom Geodetsko katastarskom informacionom sistemu katastra nepokretnosti i na taj način građane i dalje maltretiraju i izlažu nepotrebnim troškovima.

Dodatno, javni beležnici izazivaju konfuziju i zbunjuju građane, jer izdaju izvode iz listova nepokretnosti čija forma nije u skladu sa odredbama navedene Uredbe.

Pozivamo i sve javne beležnike, geodteske organizacije i ostale institucije koje koriste podatke katastra nepokretnosti, da radi efikasnosti postupaka koje vode, a u interesu građana Republike Srbije koriste sve prednosti servisa i aplikacija koje je razvio Republički geodetski zavod, a za koje je dobio niz priznanja od domaćih i inostranih institucija i organizacija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.