OVO SU TRI NAJVEĆA PROBLEMA SRPSKIH STUDENATA: Ukoliko se nešto ne preduzme, MOŽE BITI VEOMA OPASNO
Problemi studenata, Foto: Espreso.co.rs

istraživanje studenata

OVO SU TRI NAJVEĆA PROBLEMA SRPSKIH STUDENATA: Ukoliko se nešto ne preduzme, MOŽE BITI VEOMA OPASNO

Prevencija izloženosti stresnim situacijama, kao i bilo kojeg drugog oboljenja od krucijalnog je značaja.

Objavljeno:

Najveći problem studenata u Srbiji je stres - tako se bar izjasnilo 53 odsto mladih.

Ostali zdravstveni problemi na koje su se žalili su bolovi u kičmi i leđima (41 odsto) dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu (31 odsto) studenata. Druge tegobe koje muče studente jesu različiti problemi sa očima i vidom (25,3%), zatim hormonski problemi (18,4%), dok su na petom mestu tegobe s varenjem i metabolizmom prisutne kod 17,3% studenata.

Istraživanje "Galenike" o navikama i zdravom stilu života studenata takođe pokazuje da je u junu ove godine oko 40 odsto ispitanika redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.

Briga o sopstvenom zdravlju podrazumeva prevenciju, ali i mogućnost obraćanja adekvatnim institucijama i ekspertima koji mogu da pruže pomoć i posavetuju studente ukoliko imaju bilo kakve nedoumice ili pitanja. Rezultati istraživanja su pokazali da mladi upravo to i čine, pa tako na pitanje kome se obraćaju prvo ukoliko imaju određeni problem: njih 26,8 odsto je reklo da savet traži od lekara, sa roditeljima se konsultuje jedna četvrtina, a sa prijateljima 17,6 odstop, dok se putem Gugla informiše njih 16,3 odsto.

SZO smatra da je prevencija hroničnih nezaraznih oboljenja vitalna i najvažnija investicija u društvo, posebno kod mlađe populacije radi građenja pozitivnih i zdravih navika. Prevencija izloženosti stresnim situacijama, kao i bilo kojeg drugog oboljenja od krucijalnog je značaja, jer samo preventivnim delovanjem možemo sprečiti mogućnost daljeg razvoja bilo kog zdravstvenih problema sa kojima se studenti suočavaju.

Navike studenata

Dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto (9,4%) gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona: 41,5 odsto koristi mobilni do 3 sata dnevno, trećina ispitanih (33,5%) do 5 sati dnevno, a 16 odsto čak i više od 5 sati dnevno.

Situacija sa računarima i tabletima dodatno ukazuje na popularnost prenosivih multifunkcionlanih uređaja: 28,5 odsto mladih koristi ih više od 3 sata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.