KONAČNO MOŽEMO I NA AFRODITINO RAJSKO OSTRVO: Leto na Kipru traje OSAM MESECI, a potrebna vam je samo JEDNA STVAR
Leto traje osam meseci, Foto: Profimedia

VELIKI BROJ SUNČANIH DANA

KONAČNO MOŽEMO I NA AFRODITINO RAJSKO OSTRVO: Leto na Kipru traje OSAM MESECI, a potrebna vam je samo JEDNA STVAR

Kipar je treće po veličini ostrvo na Mediteranu

Objavljeno:

Iako je leto zvanično gotovo, ljudima to ne predstavlja prepreku da skoknu do svog omiljenog letovališta. Građani Srbije od sutra, 24. septembra, mogu da uđu na teritoriju Kipra ukoliko poseduju negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, saopštile su kiparske vlasti, što je objavljeno i na sajtu ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Ovo ostrvo je svakako veoma atraktivna turistička detinacija, a leto na Kipru traje i do osam meseci (april-novembar).

Geografski položaj i klima

Kipar je treće po veličini ostrvo na Mediteranu. Sredozmena mediteranska klima, čini Kipar jednom od najtoplijih ostrva, sa izuzetno velikim brojem sunčanim dana tokom cele godine. Ostrvo Kipar je podeljeno na Grčki i Turski deo od 1974. godine: Republike Kipar na jugu i Turske Republike Severni Kipar. Grčki deo ostrva sa dužinom obale od oko 240km i mestima kao što su Aya Napa, Limasol i Larnaka privlače posebnu pažnju turista. Kako je Kipar dugo bio Britanska kolonija vozi se levom stranom. Kipar je jedna od najposećenijih destinacija u Evropi tokom letnjih meseci.

Kako do Kipra?

Do Kipra možete samo avionom, a letovi su prilično česti.

Određene kategorije lica test mogu da urade po dolasku na Kipar (o sopstvenom trošku).

To su kiparski državljani, njihovi supružnici iz drugih zemalja i njihova maloletna deca, lica koja imaju regulisan boravak na Kipru, lica koja imaju specijalnu dozvolu za ulazak od strane Vlade Kipra lica koja dolaze iz države u kojoj nije moguće da se uradi testiranje na korona virus, navodi se na sajtu MSP Srbije.

Kako se dodaje, svi putnici moraju da poseduju kiparsku propusnicu za let (CyprusFlightPaš) kako bi im bilo dozvoljeno ukrcavanje. Sva neophodna dokumenta mogu da se nađu i popune elektronski najviše 24 sata pre leta na . Kazna za neposedovanje Flight Paš-a iznosi 300 evra.

Letovališta i atraktivne destinacije

Aja Napa

Aja Napa je najpoznatije letovalište na Kipru, smešteno u njegovom jugoistočnom delu. Grad je dobio naziv po “Svetoj Napi”, zaštitnici grada, čiji se manastir nalazi u samom centru.

Udaljena je od Larnake svega 41 km, pa će vam trebati oko 45 minuta da dođete od aerodroma do kiparske Ibice.

Aja Napa je poznata po beskrajnim peščanim plažama, nestvarno tirkiznom moru i netaknutoj prirodi. Postoji veliki broj uvala među kojima je najpoznatija Nissi Beach, koja važi za jednu od najlepših plaži na ostrvu. Posebno je popularna među mladima zbog celodnevnih žurki tokom sezone od maja do kraja oktobra. Mimo sezone dobija poseban šarm i pretvara se u pravu oazu mira.

Čak 14 plaža u Aja Napi odlikovano je “Plavom zastavom”, navodi se na sajtu Mojkipar.com.

Limasol

Limasol je drugi po veličini grad na Kipru (posle Nikozije) i najpoznatije letovalište Afroditinog ostrva posle Aja Nape.

Ima oko 101.000 stanovnika i nalazi se na 70 km od Larnake, u zalivu Akrotiri, u južnom delu ostrva. Sa glavnim gradom, Nikozijom, i Larnakom povezan je auto-putem vrhunskog kvaliteta.

Limasol je nastao na ruševinama dva antička kraljevstva Amatusa i Kuriona, te obiluje istorijskim atrakcijama: Amfiteatar Kurion (između Limasola i Pafosa), srednjovekovni zamak Kolosi, arheološki muzej, srednjovekovni muzej i druge znamenitosti.

Limasol je veliki turistički centar, sa dugim šetalištem u centru grada (Molos), pored samog mora. Obalom levo i desno od centra, kilometrima se niže bezbroj hotela i turističkih naselja. Ovde ste u prilici da uživate u dugim plažama sa pregršt fenomenalnih hotela i u starom delu grada gde lokalci igraju tavli i ispijaju kafu po ceo dan. Grad nudi veliki izbor prodavnica sa raznovrsnom robom koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.

Ako postoji grad koji razume pravo značenje reči promena, onda je to sigurno Limasol. Kosmopolitski grad koji se stalno širi, poznat je po kulturnoj sceni i dinamičnom savremenom životu, pišu sa portala Mojkipar.com.

Nikozija

Nikozija (Lefkozija) je najveći a ujedno i glavni grad Republike Kipar.

Ime Nikozija u prevodu sa grčkog znači “Beli grad”.

Grad je smešten u središnjem delu ostrva na obalama reke Pedijeos.

Nikozija je grad sa dugom istorijom, o čemu svedoče brojni kulturno istorijski spomenici na teritoriji grada i u njegovoj okolini. U vreme stare Grčke na teritoriji današnje Nikozije se nalazio grad – država pod imenom Ledra. Nikozija je postala glavni grad nezavisnog Kipra 1960. godine. Invazija koju su izvršili Turci 1974. godine podelila je grad na dva dela, grčki i turski.

Južni deo grada je sofisticiran, sa prelepim bulevarima i predstavlja svojevrstan miks modernih i starih građevina. Severna Nikozija je zadržala svoj stari šarm i malo se promenila od kako je grad podeljen 1974. godine, navodi se na sajtu Mojkipar.rs.

Larnaka

Larnaka je treći po veličini grad na Kipru, smešten na jugoistoku ostrva sa izlazom na otvoreno more.

Počeci Larnake vezuju se za 6000. godinu pre nove ere, zbog čega ima status najstarijeg grada na ostrvu. Ovaj šarmantan grad podignut je na ostacima antičkog grada Kition koji je bio bogata luka i važan trgovinski centar.

Danas je Larnaka značajna turistička destinacija zbog izvanrednih prirodnih lepota, brojnih atrakcija i priobalja sa šetalištem, plažama i marinom. Spada među mirnije gradove, zbog čega je idealno mesto za porodični odmor.

Grad ima oko 52.000 stanovnika od kojih su većina Grci.

Na svega 6 km od grada nalazi se Međunarodni aerodrom Larnaka koji je glavni i najprometniji na ostrvu (drugi po veličini). Avio kompanije Air Serbia i Wizz Air u svojoj ponudi imaju direktne letove iz Beograda do Larnake. Vazdušna udaljenost između ova dva grada iznosi 1570 km, a let traje oko dva i po sata, piše sajt Mojkipar.com.

Novac i cene na Kipru

Zvanična valuta na Kipru je evro od 1. januara 2008. godine (zamenio je dotadašnju kiparsku funtu). U severnom delu ostrva se koristi turska lira, ali se i evro prihvata kao valuta plaćanja.

Kipar je danas rame uz rame sa ostalim evropskim destinacijama po pitanju cena.

U poređenju sa Srbijom cene na Kipru su u proseku više za oko 60% i variraju od mesta do mesta (takođe, postoje stvari koje su jeftinije nego u našoj zemlji). Sasvim je logično da su razlike izražene na relacijama manji gradovi – veći gradovi, sezona – vansezona.

Kao i u mnogim drugim zemljama u Evropskoj uniji, originalna valuta Kipra je evro (grčki deo).

Cene hrane

Vekna hleba košta oko 1.30€, a na Kipru je običaj da se gotovo sva jela jedu sa hlebom. Tradicionalne pekare prodaju mnoštvo drugih proizvoda, od sveže ispečenih pita (pita sa sirom, sa spanaćem itd.), mlečne proizvode, slatkiše, kolače i krekere.

Cene mlečnih proizvoda više su za oko 80% nego u Srbiji.

Ručak u restoranu koji podrzumeva glavno jelo, salatu i neko bezalkoholno piće iznosi od 15€ pa naviše. Logično, u ovom segmentu je najizraženija razlika u odnosu na cene kod nas, više su za čak 100%, pa i preko toga.

Za niskobudžetni obrok možete se opredeliti za pekaru, giros sendvič ili čak suvlaki koji se prodaju po cenama od 3€ pa naviše. Vodite računa da se na Kipru, za razliku od Grčke, sa girosom ne možete susresti na gotovo svakom koraku.

Cene smeštaja

Hoteli

Cene hotelskih soba variraju od mesta do mesta i zavise od klase hotela i perioda godine. Takođe, bitno je i koliko ranije izvršite rezervaciju. Možete očekivati da platite između 60 i 120€ za dvokrevetnu sobu u hotelima C klase (što zavisi od lokacije i doba godine).

Postoji veliki broj luksuznih hotela širom Kipra, ali dobro vodite računa, neki sa četiri ili pet zvezdica ne pružaju kvalitet ekvivalentan broju zvezdica. Zato se pre odabira hotela iz ove kategorije dobro informišite da vas pri dolasku ne bi dočekalo neprijatno iznenađenje.

Većina hotela u cenu uključuje i doručak. Ako nije navedeno, slobodno im pošaljite upit. Ponekad možete dobiti povoljniju cenu ukoliko ne želite doručak, iako to nije uvek moguće. Doručak je uglavnom na bazi švedskog stola sa hranom različitog kvaliteta i kvantiteta, tako da često bolje rešenje može biti doručak u okruženju hotela po višoj ceni, ali sa hranom koju ste sami odabrali.

Apartmani

Slično situaciji sa hotelima, teško je precizirati cene soba jer su one uslovljene brojnim faktorima. Možete očekivati da ćete platiti više na popularnim destinacijama, a manje na onim manje atraktivnim.

Generalno, najčešće se cene soba kreću u rasponu od 40 do 100€ za apartman. Naravno, možete naći i jeftinije i skuplje apartmane.

Apartmani postoje u vidu jednosobnih pa sve do kuća/vila sa kompletnim sadržajima, piše Mojkipar.com.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.