ŽIVOT TURISTIČKOG VODIČA U SRBIJI PRE I POSLE KORONE: Ove fotografije govore više od 1.000 reči! (FOTO)
Jelena Stanković iz Udruženja turističkih vodiča, Foto: Privatna arhiva

SLIKOVITO POREĐENJE

ŽIVOT TURISTIČKOG VODIČA U SRBIJI PRE I POSLE KORONE: Ove fotografije govore više od 1.000 reči! (FOTO)

Budući da je ceo svet zahvatila pandemija zbog koronavirusa, pa su i mnoge države zatvorile granice za strane turiste, tako je većina turističkih vodiča iz Srbije, koje vode ture po inostranstvu ostala bez tog prihoda

Objavljeno: 16:36h
Jovana Jovanović

Turizam je jedna od najpogođenijih grana usled posledica pandemije koronavirusa! Naime, definitivno najveći finansijski udar u ovom sektoru su podnele turističke agencije, kao i vodiči koji gotovo da nemaju posla poslednjih nekoliko meseci!

Prema rečima turističkih radnika, turističko tržište je prilično zatvoreno, te je dolazak stranih turista u Srbiju sada prilično diskutabilno upravo zbog pooštrenih epidemioloških mera, pa je zbog toga situacija prilično neizvesna i u narednom vremenskom periodu.

Takođe, kao što je poznato turistički vodiči su se okupljali svakog petka na manifestaciji pod nazivom "Javni čas", kako bi uputili zajednički apel za pomoć jer je neophodna ovom sektoru.

Više o tome čitajte u linku ispod.

Našoj redakciji se javila Jelena Stanković iz Udruženja turističkih vodiča, koja je i sama turistički vodič, te nam je poslala set svojih fotografija sa putovanja uporedivši ih iz prošle sa ovom godinom.

Razlika je očigledna.

Naime, uz poređenje fotografija smo pokušali da napravimo paralelu, a ujedno i kroz te primere pokažemo koliko su turistički vodiči sada u težoj poziciji jer su prošle godine imali pregršt posla za razliku od ove gde je većina turističkih radnika ostala bez posla, pa su se preorjentisali u neki drugi sektor kako bi zaradili prihode za egzistenciju.

Stankovićeva je prošle godine putovala u Gruziju, Rusiju, Jermeniju, Mađarsku, Slovačku kao i u brojne druge države širom sveta.

Više o tome u galeriji fotografija.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Budući da je ceo svet zahvatila pandemija zbog koronavirusa, pa su i mnoge države zatvorile granice za strane turiste, tako je većina turističkih vodiča iz Srbije, koje vode ture po inostranstvu ostala bez tog prihoda, ali ne i bez forografija po različitim mestima u Srbiji.

Upravo, ove godine je posetila Beogradsku tvrđavu, Nacionalni park Đerdap, Muzej Jugoslavije i sl.- detaljnije u galeriji fotografija.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

Takođe, bila je nedavno i na manifestaciji "Javni čas", koje je organizovalo Udruženje turističkih vodiča u Pionirskom parku na kojem su turistički vodiči uputili apel da im se pomogne, budući da je njihova branša veoma pogođena zbog posledica pandemije.

Jelena Stanković iz Udruženja turističkih vodiča na manifestaciji pod nazivom 'Javni čas' u Pionirskom parku
Jelena Stanković iz Udruženja turističkih vodiča na manifestaciji pod nazivom "Javni čas" u Pionirskom parkufoto: Aleksandra Čolić

U nastavku pročitajte i intervju koji smo nedavno uradili sa Jelenom Stanković iz Udruženja turističkih vodiča povodom ove foto priče.

Kada uporedite 2019. godinu i sada 2020. godinu, šta biste prvo rekli?

- Kao nebo i zemlja. 2019. godina je bila rekordna godina za turizam u Srbiji, i globalno jako dobra. A 2020. godina, što se našeg vodičkog posla tiče, skoro da uopšte ne postoji; potpuni sunovrat.

Kako Vam je izgledala prošla godina u pogledu putovanja, a kako ova?

- 2019. godina mi je bila zaista lepa i uzbudljiva u pogledu putovanja, donela mi je mnogo radosti u poslu, zanimljivih i radoznalih grupa stranih gostiju u Srbiji i dragih putnika na putovanjima u inostranstvo, a 2020. god. potpuno prazna, kako mojim kolegama, tako i meni, iako je po najavama delovala veoma obećavajuće. Grčka se na kratko otvorila u junu, pa ubrzo zatvorila, a jako mali broj naših kolega je nedavno otišao u Tursku i Egipat, za svega nekoliko naših agencija, koje su uspele da prodaju nešto malo kapaciteta za ove dve zemlje ali to je potpuno zanemariva brojka vodiča (a i naših turista tamo) i od par nedelja rada ove godine u Egiptu ili Turskoj nijedan vodič ne može da preživi celu godinu, a stranih turista od početka pandemije, marta meseca, skoro da uopšte nema u Srbiji, ako ne računamo ponekog "zalutalog" individualnog putnika, a svi moji vodički angažmani su otkazani. Tako da možemo reći da tržište skoro uopšte ne postoji.

foto: profimedia

Gde ste sve putovali 2019.godine, a gde 2020?

- Prošle godine sam bila u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Rumuniji, Mađarskoj, Austriji, Danskoj, Rusiji, Gruziji i Jermeniji (vodila i strane goste po Srbiji), a ove godine nigde poslovno; samo u Danskoj u januaru, u kratkoj privatnoj poseti.

Na kojim jezicima vodite turističke ture i gde?

- Ja vodim na švedskom, danskom, norveškom i engleskom kod nas u Srbiji kao licencirani turistički vodič (živim u Beogradu ali vodim ture po celoj zemlji, poludnevne, jednodnevne i višednevne), a idem i u inostranstvo nekoliko puta godišnje. Sarađivala sam pre pandemije, nadam se da ću i posle pandemije, sa turističkim organizacijama (npr. TOB i TOS), Udruženjem turističkih vodiča Srbije, našim turističkim agencijama, koje su imale goste iz Skandinavije ili sa engleskog govornog područja ovde u Srbiji, i neke ture su mi bile ustaljene, a zaista sa ponosom mogu da kažem da mi je srce uvek bilo puno kad razbijem predrasude koje neki od stranih posetilaca imaju o našoj zemlji (kada im uspešno približim našu istoriju, kulturu, tradiciju, običaje a i odgovorim na neka škakljiva pitanja).

foto: Filip plavčič

Izdvojite krucijalne probleme koje imaju turistički vodiči od početka pandemije?

- Pandemija je turističkim vodičima onemogućila da rade jer prava turistička sezona nam počinje u martu, što se poklopilo sa pandemijom, vanrednim stanjem i zatvorenim granicama - niti smo imali priliku da pokažemo našu zemlju stranim gostima (svi organizovani grupni dolasci su otkazani), niti da putujemo sa našim putnicima u inostranstvo, te tako nismo u mogućnosti da se bavimo poslom koji volimo, za koji smo kvalifikovani, i od kog živimo, i mnoge kolege zbog toga imaju velikih finansijskih problema - neke kolege su potrošile ušteđevinu prethodnih meseci pa ih izdržavaju supružnici ili roditelji, ko može i ko ima, ili sad pokušavaju da pronađu neki drugi posao, kako bi zaradili za svoju egzistenciju i stalne mesečne izdatke. Čekali smo da vidimo da li će putovanja krenuti i koliko dugo će biti problema u našem poslu usled pandemije; nadali se da će biti nekih putovanja krajem leta ili sad početkom jeseni, a neke kolege su već i u godinama blizu penzije, i niko ih ne zove ni na razgovor za neki posao van turizma jer "se uglavnom traže mlađe osobe za rad" i to je veliki problem jer nikakve prihode nemaju a računi moraju da se plate.

Imate li posla sada?

- Sad uopšte nemam posla kao turistički vodič (iako sam neko ko 15 godina posvećeno radi u turizmu) jer su mi sve ture otkazane zbog pandemije.

foto: Profimedia

Kada razgovarate sa kolegama o situaciju u kojoj se našla Vaša profesija, šta Vam najčešče kažu?

- Uz već rečeno, trenutne velike ekonomske i egzistencijalne probleme u našoj profesiji, nažalost, imamo samo nadu što se sledeće godine tiče jer prognoze za 2021. god. nisu sjajne. Ide zima, slabije se putuje (i našim putnicima je opala kupovna moć), i to je još, barem, 6 ekonomski slabih meseci, generalno za turizam, samim tim i našu profesiju. Nadamo se iskreno da će naša država da pomogne licenciranim turističkim vodičima koji rade na ugovore o privremenim i povremenim poslovima i ugovore o delu, jer su te kolege dale veliki doprinos našem turizmu, tako ostvarivale penziono i zdravstveno osiguranje, i zaista se nadamo da će država to prepoznati i pomoći našim kolegama koje nisu obuhvaćene nijednim paketom pomoći. A i na globalnom planu je turizam grana koja je najviše stradala, kako kažu svetske statistike. - Mi bismo da putujemo, pokazujemo našu zemlju strancima (često i visokim stranim delegacijama koje smo vodili), razmenjujemo pozitivnu energiju sa našim divnim putnicima dok im predstavljamo i strane kulture, družimo se, edukujemo, samo da živimo, koliko-toliko, normalno, jer pitanje je kada ćemo i da li ćemo u narednih nekoliko godina globalno doći do nivoa u turizmu koji je bio pre pandemije (svaka godina je beležila sve veći rast po broju posetilaca, naročito kod nas u Srbiji). To mislimo da svi žele, u svakoj profesiji, da normalno i kvalitetno rade svoj posao i žive od njega, zaključila je Stankovićeva za Espreso.co.rs.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.