ACA JE BEBA KOJA JE ROĐENA PRE MANJE OD MESEC DANA: Mama mu je umrla na respiratoru zbog korone, EVO GDE JE ON SAD
Beba, Foto: Printscreen/Facebook

prevremeno rođena beba ide kući

ACA JE BEBA KOJA JE ROĐENA PRE MANJE OD MESEC DANA: Mama mu je umrla na respiratoru zbog korone, EVO GDE JE ON SAD

Beba rođena 10 nedelja pre termina, dok joj je majka umirala na respiratoru od korone, posle dva meseca izlazi iz bolnice.

Objavljeno:

Maleni Aleksandar Ivanović, koji je rođen sa svega 920 grama, za dva meseca života izborio se s velikim nedaćama, dosegao 1.740 grama i uskoro će kući iz kliničkog centra Niš.

Mališan, nadljudskim naporima lekara došao je na svet živ, tokom porođaja trudnice na respiratoru obolele od kovida, Brankice Ivanović iz okoline Vranja, koja je tog 27. jula i preminula.

Dečak, čija majka je nekoliko puta reanimirana tokom porođaja kako bi bar on bio spasen, i dalje je u inkubatoru. Dr Dejan Milojević, načelnik intenzivne nege Klinike za dečje interne bolesti KC Niš, kaže za Kurir da beba treba da teži dva kilograma da bi je otpustili kući.

- Dete je dobilo ocenu dva na rođenju - srčana radnja, disanj, boja kože, sve je bilo loše i odmah je stavljeno na respirator. Ipak, ultrazvuk glave je pokazao da nema nikakvih promena na mozgu, ima normalne reflekse, što je najvažnije. Ali zbog toksičnog dejstva kiseonika mališan ima slabljenje očnog živca, odnosno imaće problem sa vidom. To može da se koriguje.

Pre nego što ga otpustimo ovih dana ćemo organizovati transport u Dečju kliniku "Tiršova" u Beogradu, gde će ga po pozivu pregledati čuveni oftamolog prof. dr Ana Oros.

- Mališan može imati i hronične probleme s plućima, kao što su astma i bronhitis, usled apsolutne nezrelosti - naglašava dr Milojević i dodaje da je dete imalo vrlo kratko žuticu uobičajenu za novorođenče, ali i drugu vrstu žutice, zbog toksičnih efekata lekova i nezrele jetre. Ipak očekuju da dete uskoro zdravo izađe iz bolnice.

- Trenutno je bez natibiotika, delimično jede preko sonde, a učimo ga i da sisa, pa deo hrane uzima na flašicu. Neophodno je da dnevni unos hrane ide preko flašice, da dobro mokr, da nema infekcija, i da dobija na kilaži. Ako sve bude uredu već naredne nedelje možemo da ga otpustimo, a najdalje za 10 do 14 dana - kaže dr Milojević i dodaje:

- Beba je skinula sa respiratora 25. dana života, ali već posle tri dana morali smo da ga vratimo na respirator. Sve je nesigurno kada je dete rođeno 10 nedelja pre vremena, ipak deluje da sve izlazi na bolje. Već tri nedelje nije na respiratoru, skinuli smo ga kada je imao 1.110 grama, a sada ima 1.170. Trenutno je na 30 odsto kiseonika, a računamo da ćemo obrzo to da smanjimo na 21 odsto kiseonika, koliki je procenat u sobnom vazduhu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.