I u avgustu slavimo Svetu Petku, dan na koji žene ne mese hleb!
Foto: Youtube printscreen

verovanja

I u avgustu slavimo Svetu Petku, dan na koji žene ne mese hleb!

Srpska pravoslavna crkva slavi danas prepodobnu mučenicu Paraskevu, u narodu poznatu kao Petka Trnova.
Objavljeno: 08.08.2016. 10:22h

Sveta Petka je bila rodom iz Rima, poticala je iz hrišćanske porodice i živela je u drugom veku posle Hrista. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zamonašivši se, propovedala je zabranjenu Hristovu veru i zato je bila optužena caru Antoninu Piju. Iscelivši i samog cara, koji se krstio, nastavila je da misionari u drugim krajevima.

Zbog propovedanja hrišćanske vere zatvarana je, silno mučena i na kraju je posečena mačem, po naređenju kneza Tarasija oko 140. godine.

Njene mošti kasnije su prenesene u Carigrad.

Praznik Petke Trnove spada u nepokretne, svake godine slavi se 8. avgusta po gregorijanskom ili 26. jula po julijanskom kalendaru.

Taj dan se veoma poštuje u srpskom narodu iako nije "zapovedni praznik" (crveno slovo). Ponegde se proslavljaju i zavetne i manastirske slave.

Praznikom prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letni "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Tada se izbegavaju svi teži poslovi u polju i u kući. Prema narodnom verovanju,  na današnji dan,  ne valja da se mesi hleb, pere veš, iznosi pepeo ili radi bilo šta od ručnih radova, da tokom godine ne bi trnule ruke. 

Mnogi Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, mešaju sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

( Espreso.rs )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media