OVA FOTKA ZANOSNIH DEVOJAKA POKRENULA RAT NA DRUŠTEVNIM MREŽAMA! Srpkinja ili SRBIJANKA?!
Tvit koji je zapalio internet, Foto: Printscreen/Twitter

ŠTA VI KAŽETE?

OVA FOTKA ZANOSNIH DEVOJAKA POKRENULA RAT NA DRUŠTEVNIM MREŽAMA! Srpkinja ili SRBIJANKA?!

Ova polemika, iako stara vek i po, neretko zapali društvene mreže

Objavljeno:

Objave jedne fotke na Tviteru ponovo je pokrenula raspravu staru decenijama oko toga da li je pravilno reći "Srpkinja" ili "Srbijanka".

“Crnogorka, Srbijanka, Bosanka i Hrvatica, ali nije vic” – tako je glasio opis fotke od koje je sve počelo, a na kojoj poziraju četiri devojke. Fotku je objavila Crnogorka, koja se na Tviteru predstavlja kao Keti.

Naravno, fotka je nagomilala lajkove i pozitivne komentare na račun atraktivnog izgleda devojaka i činjenice da su četiri nacije na okupu u tako lepom izdanju, ali i vratila na dnevni red staru raspravu – tviteraši su se zakačili za reč “Srbijanka”.

“Valjda Srpkinja“, odmah ju je ispravio jedan od pratilaca.

“Valjda ne”, odgovorila je Keti, a onda se samo nastavilo…

Ispostavilo se da postoje brojne teorije o tome kad se koristi Srpkinja, a kad Srbijanka, a mnogi nisu sigurni ni da li su oba izraza ispravna.

“Ako je državljanka Srbije, onda je Srbijanka. Ako je pravoslavne veroispovesti, onda je Srpkinja iz Srbije”, jedna je od teorija.

A kako se zapravo kaže?

Ova polemika, iako stara vek i po, neretko zapali društvene mreže, a izraz “Srbijanci” možda najčešće koriste Hrvati.

S druge strane, izgleda da je ceo problem zapravo ispao zbog Crnogoraca – lingvista Ivan Klajn je svojevremeno za Blic objasnio je da je do ove razlike došlo zbog okolnosti na Balkanu u 19. veku, kad niko nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz “Srbijanac”, kako bi se razlikovali po geografskom poreklu. Isto kao što je došlo do razlikovanja između izraza “Bosanac” kao geografske odredbe i drugog, “Bošnjak”, kao nacionalne.

Vikipedija podseća da i u Vukovom Rječniku stoji da je “Srbijanac – čovjek iz Srbije, srbijanski – koji je iz Srbije”.

“Umesto prideva srpski može se upotrebiti i pridev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi”, naveo je profesor Egon Fekete.

Pojašnjenje ove situacije imala je i sociološkinja Vesna Pešić, po čijem sudu su Srbijanci svi državljani Srbije.

“I ja sam Srbijanka po nacionalnosti, to vam dolazi od Srbije, države u kojoj živim i čija sam državljanka. Srbijanci su svi državljani Srbije, a tu spadaju Mađari, Bošnjaci, Albanci, Slovaci, Srbi, Hrvati itd. Šta fali tome?”, upitala je ona svojevremeno.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.