VRAĆATE SE U SRBIJU IZ INOSTRANSTVA? Onda OBAVEZNO MORATE da popunite OVAJ TEST
Popunite test, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

VRAĆATE SE U SRBIJU IZ INOSTRANSTVA? Onda OBAVEZNO MORATE da popunite OVAJ TEST

Građani u skladu sa ovom merom, prilikom prelaska granice dobijaju zdravstveno upozorenje sa svim obavezama koje su dužni da ispune

Objavljeno:

Odluka Kriznog štaba za sprečavanje širenja virusa korona o obaveznom zdravstveni nadzoru nad građanima koji se vraćaju u Srbiju, počela je da se primenjuje danas u 18 sati.

Građani u skladu sa ovom merom, prilikom prelaska granice dobijaju zdravstveno upozorenje sa svim obavezama koje su dužni da ispune.

Prvi korak koji bi trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju jeste test samoprocene na Kovid-19 koji je dostupan na https://www.e-zdravlje.gov.rs/landing/

– Svako ko uđe u zemlju treba da ima samosvest da je došao iz zemlje u kojoj postoji transmisija. Dobiće obaveštenje o nadzoru i obavezu da se javi u kovid ambulantu. Mi treba jasno da definišemo kako će sve to da se sprovodi. Postoje dva mesta na koja mogu da se jave, to su zavodi za javno zdravlje i kovid ambulante. Postoji i elektronska mogućnost, preko testa samoprocene, koja automatski dostavlja podatke primarnoj zdravstvenoj zaštiti – rekao je dr Kon.

Test samoprocene na korona virus moguće je uraditi još od aprila, a za njega je potrebno svega 5 minuta.

foto: Printscreen

Prvo registracija

Svako ko želi da ga uradi prvo treba da se registruje, a to se čini upisivanjem LBO i broja zdravstvene knjižice.

Zatim se popunjavaju lični podaci, mesto boravišta, broj telefona, a onda je neophodno štiklirati odgovore na pitanja koja su postavljena.

Najpre se upisuje datum početka simptoma, i koliko iznosi povišena temperatura.

Na sledeća pitanja se odgovara štikliranjem.

Prvo treba štiklirati ponuđene odgovore ako postoji neki od bolova – u mišićima, grudima, stomaku ili u zglobovima.

U daljem popunjavanju testa neophodno je označiti neke od simptoma, a navedni su: otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina – povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa.

Neophodno je označiti i da li osoba ima neko hronično oboljenje, kao i da li je, ukoliko se radi o ženi, u pitanju porodilja ili trudnica.

Deo o putovanjima i kontaktima

U trećem delu samog testa, osiguranik popunjava da li je bio u nekoj od zemalja unutar 14 dana otako su se pojavili simptomi, kao i gde, i u kojem periodu.

Poslednje što se na testu traži, jesu podaci o kontaktima – da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od COVID-a.

Pošto se odgovori na sva ova pitanja, potreban je samo klik koji deli od rezultata testa, a koji stiže odmah.

Test se može ponoviti opet, 7 dana nakon što je prethodno rađen, a svi podaci se čuvaju u primarnoj zdravstvenoj bazi.

Cilj ovog testa je, kako je još u aprilu navela premijerka Ana Brnabić, jeste da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja. Za prvih pet dana, kako je on pušten u rad, test je uradilo 3.500 građana, rečeno je tada u Ministarstvu zdravlja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.