DANAS IMAMO 62 POZITIVNE OSOBE: Krizni štab se obratio javnosti, Darija i Kon imaju NOVE DETALJE!
Darija Kisić Tepavčević i Predrag Kon, Foto: Printskrin

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

DANAS IMAMO 62 POZITIVNE OSOBE: Krizni štab se obratio javnosti, Darija i Kon imaju NOVE DETALJE!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom

Objavljeno: 15:40h

Krizni štab se obratio javnosti u Palati Srbija povodom situacije u vezi sa koronavirusom! Na konferenciji su govorili zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Darija Кisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Кon.

U Srbiji je do 15 sati 18. septembra testirano još 7.411 osoba, od čega je 62 pozitivnih. U poslednja 24 sata preminula je još jedna osoba od korone. Na respiratorima je trenutno 20 pacijenata.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

Dr Kon je rekao da ga raduje pojava korone u srednjim školama.

- Nemojte da me neko pogrešno shvati, ali najgore je kad ne čujete ni za jedan slučaj, pa se odjednom pojavi 10, 15. Sve ovo je pokazatelj da sistem funkcioniše. Biće teško ako bude virus vrlo prisutan, ali ako budemo sve mere zaista i poštovali, imamo ozbiljnu šansu da izbegnemo jedan dramatičan udar kao što smo imali u julu - istakao je doktor.

Zaražavanje u školama

Od početka školske godine prošle su tri nedelje, a dr Kisić-Tepavčević rekla je da treba pohvaliti nastavnike i đake koji su se odgovorno i savesno ponašali.

- U osnovim školama, u toku ove nedelje, bilo je 13 učenika i 6 nastavnika. Zaražavanje se desilo van školske sredine. Od početka smo imali zabeležen jedan slučaj transmisije u okviru razreda u Beogradu - navela je ona.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

U prvoj nedelji je bilo 10 učenika, 4 nastavnika. Od početka je potvrđen kod 33 učenika osnovnih škola i 17 nastavnika.

Što se tiče srednjih škola, 5 učenika u toku ove nedelje inficirano je korona virusom, kao i dva profesora.

- U prve dve nedelje, 11 učenika i 2 profesora zaražena su koronom, što je ukupno 16 učenika i 4 profesora srednjih škola - istakla je doktorka.

Ima zaraženih povratnika

U Beogradu već ima pojave korona virusa kod povratnika, upozorio je dr Predrag Kon.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Printskrin

- Od 9 pozitivnih, tri su bili oni koji su došli iz Crne Gore. Povratnika pozitivnih imamo - rekao je dr Kon.

On je, osvrćući se na kaznenu politiku, rekao da svako ko se ne prijavi, treba da zna da je u prekršaju.

- Ukoliko oboli i prenese tu zaraznu bolest, onda će taj neko drugi to da prijavi ili objavi. A ako se desi tragičan ishod, država je svakog pojedinca obavezala da o tome vodi računa - istakao je epidemiolog dodajući da je važno otkriti upravo najblaže slučajeve.

Kako je istakao, test samoprocene je dosad istestiran na 50.000 osoba i nema razloga da i ubuduće ne funkcioniše.

Dr Kon je rekao da je Krizni štab uputio samo apel, i ništa drugo.

- Dalje je potrebno da ispratimo ovaj sistem i kasnije. Imaćemo ozbiljan nalet naših građana pred veće slave, novembar, decembar, a da ne pričam pred Novu godinu i Božić. Isti taj sistem će i tada biti od koristi - naveo je epidemiolog.

Dr Kisić je objasnila da nadzor počinje od danas u 18 časova baš da bi se našim ljudima ostavilo dovoljno vremena da se vrate u svoju zemlju.

Ona je dodala i da je šansa da se razbolimo u Crnoj Gori 25 puta veća nego u Srbiji, a 8 puta je veći rizik za hospitalizaciju na području Crne Gore u odnosu na našu zemlju.

Najveća kazna - da se neko razboli

Kako je istakla, najveća kazna je za svakog da se razboli i da dalje prenosi infekciju na članove svoje porodice.

- Ovo jeste nešto što je zakonski regulisano i postoje zakonska akta koje pripisuju određene mere za nepoštovanje, ali akcenat nije na tome. Moramo da delujemo kao jedan tim u ovoj borbi, cilj je da kontrolišemo kolikko je više moguće prenošenje ovog virusa u našoj sredini - rekla je doktorka.

Istakla je da je epidemiološka situacija povoljna ali da to može brzo da se promeni, te da je na svima nama da to držimo pod kontrolom.

Darija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević foto: Printskrin

Podsetimo, jedna od novina koja danas stupa na snagu u 18 časova, a tiče se korona virusa, odnosi se na nadzor srpskih državljana koji se vraćaju iz Crne Gore, Hrvatske, BiH i Albanije.

Zbog toga je veliki broj Srba pohrlio nazad u svoju državu kako bi izbegao kontrolu. Naime, oni na ulazu u zemlju dobijaju obaveštenja da treba elektronski da se prijave. U okviru te prijave, oni treba da popune test samoprocene, i ako im stigne rezultat da treba da se jave u kovid ambulantu, to treba i da učine.

Oni koji imaju simptome korona virusa, odmah treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.