EVO KAKVO ĆE VREME BITI ZA VIKEND: Sledi hladan tuš, meteorolog otkrio šta nas još čeka u SEPTEMBRU!
Kiša / Ilustracija, Foto: Luka Stojanović

VREMENSKA PROGNOZA

EVO KAKVO ĆE VREME BITI ZA VIKEND: Sledi hladan tuš, meteorolog otkrio šta nas još čeka u SEPTEMBRU!

Imaćemo, ipak, još lepih dana

Objavljeno: 19:08h

Krajem dana će se preko regiona premeštati oslabljen hladan front, koji će svojom glavninom preći severnije od nas. Ipak, kako su ovih dana maksimumi izuzetno visoki i taj periferni prelazak hladnog fronta će biti dovoljan da uslovi osetnije zahlađenje, priča meteorolog Marko Čubrilo.

Promena stiže danas poslepodne i uveče i biće praćena ređim pljuskovima i prolazno jakim vetrom. Posle zahlađenja, modeli ponovo od 22. septembra simuliraju vrlo toplo vreme, dok se tek posle 25. očekuje svežije vreme uz kišu povremeno.

Prelazak fronta sutra krajem dana i u noći ka petku donosi jak, prolazno i vrlo jak severni vetar i zahlađenje, dok će u noći ka petku duž Jadrana početi jaka bura.

Meteorolog navodi i kada možemo da očekujemo prvu jesenju kišu.

– Tek posle 26. septembra stoji signal da možemo očekivati dolazak znatno svežijeg i kišovitog vremena, ali s obzirom na udaljenost te simulacije, to je tek početni signal i pitanje šta će na kraju biti – kazao je.

foto: Luka Stojanović

Dakle, od petka nam sledi konačno popuštanje vrućine i period znatno svežijeg, ponegde i dosta hladnog vremena.

– Međutim od 22. se vraćaju vrlo visoki maksimumi, barem tamo negde do oko 26. ili 27. septembra kada bi mogla da nastupi prava jesen – navodi Čubrilo.

Prognoza za naredne dane

U Srbiji će sutra biti promenljivo oblačno i svežije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a u toku jutra tek ponegde se očekuje slaba kiša. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju, a očekuje se i razvedravanje. Minimalna temperatura od 14 do 18 stepeni, maksimalna dnevna od 22 na zapadu do 30 stepena na istoku Srbije. Krajem dana temperatura u osetnijem padu, pa će u toku večeri biti hladno.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno i svežije, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a u toku jutra uz ređu pojave slabe kiše. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, krajem dana u slabljenju, a očekuje se i razvedravanje. Minimalna temperatura 18 stepeni, maksimalna dnevna 24. Krajem dana temperatura u osetnijem padu, pa će u toku večeri biti hladno.

U Srbiji za vikend sunčano i umereno toplo, uz veoma sveža jutra – u subotu nas očekuje i hladno jutro, dok će u dolinama i kotlinama biti sa maglom. Maksimalna temperatura u subotu od 23 do 27 stepeni, a u nedelju od 25 do 29.

Sledeće sedmice sunčano i veoma toplo, maksimalna temperatura sredinom sedmice biće i preko 30 stepeni. U utorak i sredu posle podne ponegde se na zapadu Srbije očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom. Od nedelje će u košavskom području i na planinama duvati jak jugoistočni vetar, na jugu Banata i sa olujnim udarima.

foto: Luka Stojanović

U Beogradu za vikend sunčano i umereno toplo, uz sveža jutra, u subotu hladno jutro. Maksimalna temperatura u subotu do 25 stepeni, a u nedelju do 28. Sledeće sedmice sunčano i vema toplo, maksimalna temperatura sredinom sedmice biće i preko 30 stepeni. Od nedelje će duvati košava.

Ledeni vikend usred “tropskog” septembra

Ono što ćemo najviše osetiti biće niske jutarnje temperature tokom vikenda. Tako će u subotu biti od 6 stepeni na severozapadu do 14 na istoku Srbije, a u Beogradu će biti oko 10 stepeni, pri čemu će na obodu grada biti i hladnije. U nedelju će jutarnje temperature biti od 8 do 14 stepeni.

Od nedelja nam, ipak, slede toplija jutra, naročito od ponedeljka u košavskom području i u Beogradu i to zbog pojačanog jugoistočnog vetra, pa su tada zbog fenskog efekta vetra noći i jutra znatno toplija, nego kada je mirno ko u subotu.

foto: Luka Stojanovic

Ovogodišnja prva polovina septembra odlikovala se sunčanim i veoma toplim vremenom za ovo doba godine, uz maksimalne temperature i do 32-33 stepena, prethodne sedmice i do 34, a temperature su i u Beogradu dostizale 32 stepena, koliko je bilo i danas.

Leto i NATPROSEČNE temperature su i dalje tu! Uživajte u lepom vremenu, a evo kada će se sve promeniti

Ipak, noći su sve duže, pa su i znatno prijatnije i svežije, uz temperature i do 10 stepeni, a lokalno su se spuštale i niže.

Sveže noći, ali veoma topli dani doveli su do velikih temperaturnih razlika tokom dana, u mnogim predelima po 20 i više stepeni.

Inače, za veoma toplo i sušno vreme, odogoran je i anticiklon iznad centralne Evrope, koji sprečava prodor oblačnih i padavinakih sistema sa Atlantika, ali i sa Mediterana.

U Srbiji od početka septembra nije bilo padavina, a maksimalne dnevne temperature su za 5 do 7 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

Do kraja sepembra očekuje se stabilno, veoma sušno i uglavnom sunčano vreme, ali i vreme sa temperaturama znatno iznad proseka za septembar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.