KORONA ODLOŽILA SABOR TRUBAČA: Tamo se ipak čuje muzika, MIRIŠE I SVADBARSKI KUPUS
Povod za ovaj događaj bilo je osnivanje Udruženja trubača Srbije, Foto: RINA

OD MUZIKE NE ODUSTAJU

KORONA ODLOŽILA SABOR TRUBAČA: Tamo se ipak čuje muzika, MIRIŠE I SVADBARSKI KUPUS

Ovaj pravi trubački zbor u Guči završio se trubačkom svirkom, gde su jedni drugima na uvce svirali pravi majstori limenih instrumenata

Objavljeno:

Povod za ovaj događaj bilo je osnivanje Udruženja trubača Srbije, koje ima zadatak da okupi sve trubače pod "jednu kapu". Osnovano davne 1962. godine, tek sada je dobilo konačnu formu i naziv.

- Udruženje ima cilj da očuva trubaštvo i trubačku muziku u Srbiji, da zastupa i zaštiti interese autorskih i izvođačkih prava trubača, pevača koji su pevali uz pratnju trubača. Takođe, imaće zadatak da pomogne u rešavanju penzijskog i socijalnog statusa članova Udruženja, ali i da pomogne u obezbeđivanju licenci za rad članova - rekao je Dušan R. Ivanović iz Kulturno - prosvetne zajednice Dragačeva, koji je bio jedan od inicijatora za stvaranje Udruženja.

foto: RINA

Živorad Ajdačić iz Kulturno-prosvetne zajednice Srbije kazao je da je na trubačima da se izbore da Sabor u Guči ne bude vašar, već Sabor koji pripada njima, a ne bilo kome drugom.

- Možete li da verujete da jedan trubač poput Bobana Markovića nema nijedan dan radnog staža? Zato mora da se reši status trubača u smislu penzijskog i socijalnog osiguranja. Ima dosta trubača koji nemaju licence, zato što pre moraju da se organizuju kako im ne bi zabranjivali da sviraju. Moraju da se bore da na Saboru u Guči bude samo izvorna trubačka muzika, a ne neki pevači koji nikada nisu ni snimili ništa sa trubačima. Naime, ovo je njihov Sabor, on pripada njima, a ne organizatorima - kazao je Ajdačić.

Na Osnovačkoj skupštini izabrana je i uprava Udruženja. Tako je za predsednika Skupštine Udruženja izabran Nebojiša Sejdić, unuk legendarnog Fejata Sejdića.

Ovaj pravi trubački zbor u Guči završio se trubačkom svirkom, gde su jedni drugima na uvce svirali pravi majstori limenih instrumenata.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.