ČUVENA DOKTORKA DANICA GRUJIČIĆ SVE FINO OBJASNILA: Evo zašto je drugi talas korone mutirao
Danica Grujičić, Foto: Printscreen

SLUŠAJTE OVO!

ČUVENA DOKTORKA DANICA GRUJIČIĆ SVE FINO OBJASNILA: Evo zašto je drugi talas korone mutirao

Posle bitke svi su generali - kaže ona

Objavljeno:

Doktorka Danica Grujičić pričala je o koroni i njenom ličnom iskustvu sa ovim opakim virusom.

-Uvek može bolje, ali zdravstveni sistem se održao. Mojim kolegama i medicinskim sestrama treba odati dužno priznanje za sve što su radili, kaže prof. dr Danica Grujičić, direktorka Instituta za onkologiju.

Govoreći o virusu doktorka Grujičić je navela se se, otkako se pojavila infekcija Kovid-19, saznanja o ovom biološkom agensu su se menjala.

- Lično sam duboko ubeđena da se radi o laboratorijskom virusu i nekoj vrsti biološkog oružja. Koji bolestan um ga je napravio i s kojim ciljem, na to pitanje ne mogu da odgovorim, posebno ne kao neko ko je ceo svoj život posvetio spasavanju, a ne uništavanju ljudskih života. Bilo kako bilo, jedno što se nije menjalo sve vreme i što važi i danas, jeste prevencija prenošenja bolesti, kao što je nošenje maski, pranje ruku, redovna higijena, kupanje i pranje kose. Ubeđena sam da, ako se budemo pridržavali zaštitnih mera, taj trenutak nije daleko.

Ono što ovaj drugi talas čini drugačijim jeste daleko veći broj zaraženih sa lakšom kliničkom slikom. Takođe je drugačiji način i širenja zaraze. Ako smo u prvom talasu infekciju dobijali od spoljašnjih kontakata, u drugom talasu su oboleli uglavnom dobijali infekciju od svojih ukućana ili ljudi koji nisu imali direktan kontakt sa zaraženima (pri ovom mislim na zdravstvene radnike).

Na pitanje da li smo nešto mogli drugačije, doktorka odgovara:

- Posle bitke svi su generali. Smatram da je državni zdravstveni sistem u svakom slučaju položio ispit. Čitave bolnice i kliničko-bolnički centri su bukvalno preko dana prelazili na potpuno novi režim rada i mojim kolegama i medicinskim sestrama koji su radili u tim sistemima treba odati dužno priznanje za sve napore koje su uložili.

Zdravstveni radnici u kovid centrima su sticali i svoja iskustva u terapiji kritično obolelih, uključivali odgovarajuću terapiju prema protokolima koji su se tokom epidemije i menjali. Uvek može bolje, ali se zdravstveni sistem održao.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.