POSTOJE 3 MODELA NADZORA: Ovo je konačna verzija praćenja građana koji se vraćaju sa odmora u Srbiju!
Granica, ilustracija, Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

saopšteno

POSTOJE 3 MODELA NADZORA: Ovo je konačna verzija praćenja građana koji se vraćaju sa odmora u Srbiju!

Nadzor, koji je preporučio Krizni štab za borbu protiv korona virusa u ponedeljak, počeće da se primenjuje u petak u 18 sati...

Objavljeno:

Protokol za nadzor nad našim građanima, koji se vraćaju u Srbiju iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije se finalizuje, a kako Telegraf.rs saznaje, on sadrži tri modela.

Nadzor, koji je preporučio Krizni štab za borbu protiv korona virusa u ponedeljak, počeće da se primenjuje u petak u 18 sati.

Kako navodi izvor iz vrha zdravstvenih vlasti, svi naši koji dolaze iz ovih zemalja imaće tri načina na koja će moći da se jave našim zdravstvenim vlastima, radi praćenja njihovog stanja i sprečavanja daljeg širenja kovida 19.

Od svih pominjanih opcija do sada, ostalo je da svi oni koji imaju tegobe, ili bilo kakvu sumnju da su zaraženi korona virusom, odmah moraju da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja.

- Zdravi će se prijavljivati elektronski, a ko nema tu mogućnost, javljaće se telefonom u roku od 24 sata od ulaska u Srbiju. Važno je da bolesni i eventualno sumnjivi na oboljenje, budu odmah zbrinuti - navodi izvor i dodaje da se protokol privodi kraju.

Elektronska prijava, kao link, kada bude završen protokol biće postavljena na sajtu Ministarstva zdravlja ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", gde će biti objašnjeno sve o javljanju naših građana koji se vraćaju iz ove četiri zemlje.

Kako je juče rekao dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, očekuje se da u narednom periodu u našu zemlju nedeljno ulazi oko 50.000 ljudi.

Prof. dr Branislav Tidoović je kazao da, ipak, ne očekuje da doživimo "britanski stampedo" i da se svi vrate do petak kada počinje nadzor, već da će se vraćati posetepno.

- Veći deo naših će ostati da završi letovanje - mišljenja je Tiodorović.

Nadzor nad turistima koji se vraćaju iz ovih zemalja uveden je zbog toga što u njima broj zaraženih ovom bolešću raste, za razliku od naše zemlje. Kako ponovo ne bi došlo do eksplozije obolevanja kod nas, uvedena je ova preventivna mera.

Preporuka članova štaba je i da deca 10 dana po povratku u našu zemlju, ne idu u školu.

Kao što smo juče i objavili, svi oni koji ne ispoštuju pravila nadzora, neće biti kažnjavani.

U Srbiji je korona virus do danas potvrđen kod 32,511 osoba od ukupno 1. 041.697 testiranih. Kovid 19 uzeo je 735 života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.