ISTRAŽIVANJE: Otpad od hrane završava u komunalnom otpadu
Istraživanje o pravilnom uprvljanju otpada od hrane, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/YAHYA ARHAB

ISTRAŽIVANJE

ISTRAŽIVANJE: Otpad od hrane završava u komunalnom otpadu

U istraživanju je učestovalo 50 zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog sektora i 200 ugostiteljskih objekata

Objavljeno: 18:05h

Samo petina ispitanika iz sektora zdravstva i ugostiteljstva koji su učestvovali u istraživanju NALEDA i GIZ-a o pravilnom upravljanju otpadom od hrane, zna šta je taj otpad i kako se njime upravlja da bi što manje štetio životnoj sredini, rečeno je na on lajn konferenciji za novinare.

Ovo istraživanje je deo projekta za odgovorno upravljanje otpadom od hrane koji zajednički sprovode NALED, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ i kompanija Esotron.

U istraživanju je učestovalo 50 zdravstvenih ustanova sekundarnog i tercijarnog sektora i 200 ugostiteljskih objekata.

Petina njih otpad od hrane baca direktno u komunalni otpad. Otpad od hrane se najčešce baca u kontejner i odvozi na deponiju. Njegovo korišćenje za ishranu životinja je na drugom mestu, na trećem je kompostiranje a tek na četvrtom korišćenje u energetske svrhe.

Ssef jedinice za zaštitu životne sredine NALED-a Slobodan Krstović je naveo da najveći broj ustanova u kojima se otpad od hrane ne zbrinjava pravilno, postupa tako zbog nedostatka znanja o otpadu od hrane, zatim nedostatka podsticajne politike države kojom bi se nagradilo pravilno upravljanje otpadom, kroz umanjenje poreza ili naknada za odnošenje otpada.

Mirjana Knežević iz GIZ-a je istakla da će se uspešnost projekta meriti sa dva ciljana podatka. Jedan je da se sakupi 1000 tona otpada od hrane, a drugi da se nivo znanja velikih poroizvođača otpada hrane poveća za 50 odsto.

A koliko otpada ima, pokazuje podatak da se u Srbiji godišnje baca gotovo 250.000 tona hrane ili 35 kilograma po stanovniku.

Samo u ugostiteljskom sektoru se naručuje oko 120.000 tona namirnica od kojih jedna trećina završi na deponiji.

Istraživanje o poznavanju procedura za odgovorno upravljanje otpadom od hrane pokazalo je da ugostiteljski objekti na dnevnom nivou prosečno proizvedu oko osam kilograma otpada od hrane, a zdravstvene ustanove u kojima se priprema i služi hrana do 28 kilograma otpada.

Načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine Radmila Sserović je najavila da će uskoro doći do izmena Zakona o upravljanju otpadom.

To će otvoriti prostor da se posebnim pravilnikom o upravljanju biorazgradivim otpadom unapredi oblast zbrinjavanja otpada od hrane i da se smanji odlaganje ovog otpada na deponije jer on ima upotrebnu vrednost i može se ponovo iskoristiti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.