NOVI DOKAZ DA SU MASKE NAJVAŽNIJE SREDSTVO U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Od njih 500, zarazilo se samo...
Foto: Espreso.co.rs

ozbiljno shvatite ovo!

NOVI DOKAZ DA SU MASKE NAJVAŽNIJE SREDSTVO U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Od njih 500, zarazilo se samo...

Nošenje maske tokom pandemije kovida 19 moglo bi da bude važniji deo arsenala u borbi protiv virusa nego što se ranije mislilo

Objavljeno:

U članku u Medicinskom žurnalu Nove Engleske navodi se da nošenje univerzalne maske za lice može pomoći smanjenju ozbiljnosti bolesti i obezbediti da veći udeo novih infekcija bude asimptomatska, prenosi Glas Amerike.

Ako je to tačno, sugeriše se u članku, nošenje maski za lice moglo bi da postane oblik inokulacije, odnosno način unošenja virusa koji bi stvorio imunitet i na taj način usporio širenje virusa tokom globalnog čekanja na razvoj vakcine.

Časopis navodi dva nedavna slučaja pojave kovida 19 u američkim postrojenjima za preradu hrane, gde su radnici bili obavezni da nose maske svakog dana.

"Procenat asimptomatskih infekcija među više od 500 ljudi koji su se zarazili bio je 95 odsto, a samo pet odsto u svakoj pojavi virusa imalo je blage do umerene simptome", navodi medicinski časopis.

U članku se takođe kaže da su stope smrtnosti u zemljama u kojima je nošenje maski obavezno ili prinudno širom stanovništva ostale niske, čak i sa ponovnim pojavljivanjem slučajeva nakon što su restrikcije ukinute.

Dr Monika Gandi, doktorka za zarazne bolesti na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku i jedna od autorki članka, rekla je za britanski Telegraf da je tačno da udeo asimptomatskih infekcija biva povećan i da bi time mogao da se poveća procenat stavnovništva koji je razvio makar kratkotrajni imunitet na virus, dok čekamo vakcinu.

Ona je ipak upozorila da su potrebne dodatne studije o efikasnosti nošenja maski.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.