3 ODLUKE DONETE NA KRIZNOM ŠTABU: Evo šta zapravo podrazumeva NADZOR POVRATNIKA IZ INOSTRANSTVA!
Testiranje na koronavirus, Foto: EPA / JUSTIN LANE

mora tako

3 ODLUKE DONETE NA KRIZNOM ŠTABU: Evo šta zapravo podrazumeva NADZOR POVRATNIKA IZ INOSTRANSTVA!

Ipak, o ovome će se još pričati s obzirom da je sajamska industrija veoma važna za ekonomiju

Objavljeno: 11:31h

Danas je održan redovan sastanak Kriznog štaba na kome je razmatrana epidemiološka situacija u Srbiji, ali i drugim zemljama, na kome su razmatrani svi aspekti na koje utiče kovid

Na današnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 donete su tri odluke, od kojih je glavna ona vezana za povratnike iz inostranstva, posebno iz zemalja u kojima je došlo do naglog širenja korona virusa, pre svega Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Krizni štab je pozvao sve naše građane koji se nalaze na letovanju u regionu, odnosno u zemljama sa velikim brojem novozaraženih od korona virusa, da se što pre vrate u Srbiju.

1. Nadzor

Od petka 18. septembra u 18 časova oni će svi biti u obavezi da se po povratku jave u lokalnu kovid ambulantu gde će dežurni lekari odlučivati da li je neophodan dalji nadzor građana ili ne.

Nadzor neće biti jedinstven za sve građane, zavisiće od stanja pacijenta, ali i kapaciteta same kovid ambulante. Da li će neko biti pod zdravstvenim nadzorom ili ne zavisiće od toga kako se građanin oseća, njegovih godina, opšteg zdravstvenog stanja, ali i države iz koje dolazi.

Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

2. Samoizolacija ili PCR

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradiPCR test.

Ovo je sve na nivou preporuke jer, kako je istaknuto, "Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa putovanja u karantin ili samoizolaciju".

3. Sajmovi, koncerti...

Krizni štab je dobio dosta zahteva za organizovanje sajmova, koncerata i sličnih manifestacija, konačna odluka nije doneta, ali je stav svih u Kriznom štabu da je rizik od sajmova gde se okupi po 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru visok.

Ipak, o ovome će se još pričati s obzirom da je sajamska industrija veoma važna za ekonomiju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.