VAKCINA PROTIV KORONE BIĆE BESPLATNA, A ZNA SE I KADA STIŽE U SRBIJU! Nije daleko taj dan!
Zlatibor Lončar, Foto: Marina Lopicic

MINISTAR NAJAVIO

VAKCINA PROTIV KORONE BIĆE BESPLATNA, A ZNA SE I KADA STIŽE U SRBIJU! Nije daleko taj dan!

Ministar zdravlja apelovao je na građane koji se vrate sa letovanja da ne počnu odmah da se viđaju s ljudima

Objavljeno: 10:28h

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da su epidemiološke mere koje su uvedene dale rezultate, ali da on i drugi stručnjaci nisu zadovoljni jer su građani i dalje previše opušteni.

Lončar je, gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, rekao da se vakcina protiv virusa kovid 19 očekuje oko Nove godine i istakao da će ona biti besplatna i na dobrovoljnoj bazi.

On je za sutra najavio sastanak Kriznog štaba Vlade za suzbijanje epidemije, na kom će biti analizirana epidemiološka situacija u Srbiji, u regionu i Evropi.

„Na osnovu tih rezultata šta bude rekla struka, šta bude rekla nauka da je najbolje da uradimo – mi ćemo to uraditi. Jedino na osnovu toga možemo da donesemo adekvatnu meru, a sve u cilju da zaštitimo naše gradjane“, rekao je Lončar.

Ministar zdravlja apelovao je na građane koji se vrate sa letovanja da ne počnu odmah da se viđaju s ljudima.

„Apelujem na sve građane koji se vrate da ne potrče istog sekunda da vide što više ljudi. Neka se strpe, neka smanje kontakte da vide da li će imati neke promene u zdravstvenom stanju“, rekao je Lončar.

Što se tiče situacije u školama Lončar je rekao da se zahvaljujući Ministarstvu prosvete i epidemiolozima tamo više poštuju mere nego po klubovima, diskotekama, sličnim mestima i javnom prevozu u kom ima ljudi koji više ne nose maske.

„Ako mogu deca da shvate i da se pridržavaju mera zar je toliki problem svima nama da izdržimo“, rekao je on.

On je najavio i da odluka o samoizolaciji naših građana po povratku iz inostranstva, pa i iz Crne Gore, koja bi trebalo da bude doneta sutra, neće biti politička, već će biti doneta u cilju zaštite zdravlja građana Srbije i našeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je naglasio da u medicini i zdravstvu ima vrlo malo ima prostora za politiku, i da će sve odluke biti donesene isključivo u interesu građana Srbije.

- Apsolutno se ne mesamo u unutrašnje stvari drugih država, gledamo ono što se dešava u našem dvorištu, a ne dozvoljavamo ni drugima de se mešaju u naše dvorište. Poštujemo volju građana Crne Gore, želimo najbolje odnose s njima - naglasio je Lončar za Prvu tv i naglasio da odluka o samoizolaciji, ako bude donesena, neće biti političke, već medicinske prirode.

Ministar je podsetio i da svakodnevno veliki broj građana Crne Gore dolazi na lečenje u Srbiju i da određeni broj studenta zavrsava medicinu u Beogradu.

- Imamo lekare koji su kod nas na usavršavanju, specijalizaciji, a veliki broj lekara iz naše zemlje ide u Crnu Goru, gde leče njihove građane i osposobljavaju njihove lekare. To je naša realnost. Želim najbolje odnose, ali ćemo uvek štiti naše interese - istakao je Lončar.

On je zamolio građane koji dolaze iz rizičnih područja, a prema podacima ima ih oko 75.000, da ne žure da se vide s rođacima i prijateljima, već da smanje kontakte, sačekaju nekoliko dana i vide da li će imati neke promene zdravstvenog stanja, zbog sebe, zbog drugih ljudi,.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug/Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.