OGLASIO SE KON: U ponedeljak se donosi VEOMA, VEOMA BITNA ODLUKA!
Predrag Kon, Foto: Printskrin

OGLASIO SE

OGLASIO SE KON: U ponedeljak se donosi VEOMA, VEOMA BITNA ODLUKA!

Mera koja se sada primenjuje je da svaki građanin na granicama dobija upozorenje da svako kome se jave bilo kakve tegobe odmah mora da se javi lokalnom zavodu za javno zdravlje, kazao je Kon

Objavljeno:

Obavezna samoizolacija, odnosno testiranje nakon dolaska u Srbiju, opcija je koja se još razmatra, a epidemiolog dr Predrag Kon kazao je da ne očekuje da tu odluku krizni štab usvoji u ponedeljak.

- Sad već ulazimo u 4. nedelju kako mi u jednom delu kriznog štaba upozoravamo na epidemiološki rizik od povratnika naših građana - kazao je Kon.

Mera koja se sada primenjuje je da svaki građanin na granicama dobija upozorenje da svako kome se jave bilo kakve tegobe odmah mora da se javi lokalnom zavodu za javno zdravlje, kazao je Kon.

To važi za naše državljane, dok se strancima traži negativan PCR test.

"Ne očekujem karantin, ali se možda na štabu u ponedeljak to promeni"

- Ono što je moglo da se uradi u smislu naglašavanja epidemiološkog rizika, to je urađeno - kazao je Kon.

Kako je dodao dr Kon, jasno je da je samoizolacija nešto što je korisno u smislu prenošenja zaraze, ali da li je to apsolutno neophodno, to zavisi od procene.

- Veliki broj naših ljudi se vratio iz Crne Gore. Kad mene pitaju, ja ne očekujem, bez obzira na to što je samoizolacija najkorisnija, ja ipak ne očekujem da će ta mera biti doneta, ali nije nemoguće da na kriznom štabu bude promenjen stav - kazao je Kon.

Kod nas je, ističe epidemiolog, period samoizolacije 14 dana.

Osmoro đaka u Beogradu zarađeno koronom

Kada je u pitanju školstvo, Kon je istakao da je zbog broja dece koja prisustvuju nastavi sistam obrazovanja trenutno najveći epidemiološki rizik.

- Osmoro đaka u Beogradu je zaraženo korona virusom, petoro su išli u školu, a troje nisu išli - kazao je Kon.

Kako je kazao epidemiološka situacija u školama će se pratiti sa povećanom pažnjom, ali će se pratiti i opšta epidemiološka situacija, pa će u zavisnosti od toga eventualno biti doneta odluka o prelasku na onlajn nastavu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.