SRBIJA DO KRAJA GODINE DOBIJA AMBER ALERT! Uvodi se sistem za UZBUNJIVANJE I POTRAGU NESTALE DECE
Sistem za uzbunjivanje i potragu za otetom decom stiže u Srbiju, Foto: Profimedia

DIVNA VEST

SRBIJA DO KRAJA GODINE DOBIJA AMBER ALERT! Uvodi se sistem za UZBUNJIVANJE I POTRAGU NESTALE DECE

O uvođenju 'Amber alerta' razgovarali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik fondacije 'Amber alert' Evrope Frank Hoen

Objavljeno:

"Amber alert" podrazumeva da se, kada se prijavi nestanak deteta, odmah prekida program na svim televizijama i radio-stanicama i udarna vest postaje informacija o nestalom detetu

Sistem za uzbunjivanje i potragu za otetom decom 'Amber alert' Srbija bi trebalo da dobije već do kraja godine!

Ovaj sistem, koji postoji u 19 zemalja, podrazumeva da se, kada se prijavi nestanak deteta, odmah prekida program na svim televizijama i radio-stanicama, i udarna vest postaje informacija o nestalom detetu! Pomoću ovog alarma građani će biti obavešteni o osnovnim detaljima otmice i na taj način će moći da pomognu policiji u brzom pronalasku otmičara.

MUP spreman

O uvođenju 'Amber alerta' razgovarali su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik fondacije 'Amber alert' Evrope Frank Hoen. On je pohvalio spremnost MUP Srbije da bude deo ovog sistema i ocenio je da je način na koji srpska policija postupa u slučajevima nestanka dece efikasan.

- Cilj Ministarstva je da adekvatno odgovori na sve rizike koji mogu da dovedu do nestanka dece, da bi se izbegle trajne posledice po njihovo zdravlje. Proticanje vremena od momenta nestanka deteta je od suštinskog značaja i zato radimo na tome da se ovaj sistem što pre uvede. Ostalo je da se usaglase zakonski akti - rekao je Stefanović.

I Vesna Stanojević, koordinator Sigurne kuće, organizacije koja će uz državne organe biti uključena u postavljanje ovog sistema, najavljuje dobre vesti.- Srbija bi 'Amber alert' trebalo da dobije već u decembru, jer nema razloga da se odugovlači. Pristalica sam uvođenja državnih institucija, ali podržavam i inicijative nevladinog sektora. Najvažnije je da se što brže i efikasnije uvede sistem - kaže Stanojević.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je dobro da idemo u korak sa svetom i da će ovaj sistem pomoći da policija brzo reaguje u zaštiti dece. - Naša osnovna obaveza je da zaštitimo decu. Ovaj sistem je i dobio naziv po devojčici Amber iz Teksasa, a, nažalost, i mi smo imali iskustva sa nestankom dece. U slučajevima otmice treba reagovati odmah, bez čekanja i odlična je stvar da proširimo lepezu načina potrage. Zbog toga podržavam napor države da se uvede ovaj sistem - dodao je on.

Brza reakcija

Stručnjaci objašnjavaju kako u svetu već godinama funkcioniše ovaj sistem. Alarm upozorenja mnogo će pomoći roditeljima, koji mogu, čim posumnjaju, da prijave nestanak deteta policiji ili tužilaštvu. Putem ovog sistema upozorenja šalju se slike deteta, kao i informacije gde je poslednji put viđeno i šta je imalo na sebi. Svi mediji bi odmah detaljno objasnili ljudima šta da urade ukoliko primete dete.

Kako navode, istog trenutka mobilni operateri poslali bi svim svojim korisnicima SMS i MMS sa ovim podacima. Sve ove informacije i slike momentalno bi se pojavile i na bankomatima, led-ekranima na benzinskim pumpama, kao i na prodavnicama najvećih trgovinskih lanaca svuda širom Srbije. U tom slučaju bukvalno se cela država uključuje u potragu. "Amber alert" do sada je spasao mnoge živote. Deca su živa i zdrava vraćena svojim roditeljima upravo zato što je neko video upozorenje i sliku nestalog mališana i obavestio policiju da je video otmičara.

Prvi put uveden 1996. u Americi

Sistem "Amber alert" prvi put je pokrenut davne 1996. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon slučaja otmice i ubistva devetogodišnje devojčice Amber Hagerman iz Teksasa. Ona je 13. januara 1996. godine vozila svoj bicikl na parkingu ispred napuštene prodavnice kada je čovek izašao iz crnog kombija i ugurao je u svoje vozilo. Jedini svedok otmice pozvao je policiju, ali, nažalost, pet dana kasnije pronašli su njeno telo.

Nedugo nakon sahrane Dijen Simon pozvala je lokalnu radio-stanicu. Imala je ideju. Shvatila je da, ako lokalni mediji mogu da šalju upozorenja o vremenskim nepogodama, mogli bi da urade isto u slučajevima otmice dece. Od 1996. godine "Amber alert" sistem proširio se na celu zemlju. Eksperti veruju da je od decembra 2015. godine više od 800 dece uspešno pronađeno zahvaljujući ovom mehanizmu.

Koliko dugo traje "Amber alert"?

Vremenski period od momenta prijave slučaja nestalog deteta koje zadovoljava kriterijume za objavu "Alerta" i momenta aktiviranja "Alerta" ne sme da bude duži od sat vremena. "Alert" traje maksimum 24 sata, s tim što se na svakih 6 sati revidira odluka da li "Alert" treba ugasiti pre isteka 24 sata.

Ko će sve prenositi poruke "Amber alerta":

* mobilni operateri * televizije * radio-stanice * benzinske pumpe * trgovinski lanci * video-bimovi na autoputevima

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.