Kon: Ima testova, 2. PCR nepotreban ako nema tegoba posle 14 dana!
Predrag Kon, Foto: Printskrin

STRUČNO OBJASNIO

Kon: Ima testova, 2. PCR nepotreban ako nema tegoba posle 14 dana!

Kon ističe da svojim objavama na fejsbuku poziva na to da možemo samo svi zajedno to da obezbedimo, jer pojedinci, vlada, predsednik i drugi mogu samo da ukazuju, ali da ako nema ozdiva građana da ništa ne može da se učini

Objavljeno:

Drugi kontrolni PCR test je ukinut ne zato što nema dovoljno testova, već zbog činjenice da ponovljeni testovi nemaju nikakvog smisla ukoliko neko nema nikakvih tegoba, a prošlo je više od 14 dana, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kaže da posle toga pozitivan nalaz ne znači i mogućnost prenošenja, pošto virus tada nije život.

"To je SZO donela još 17. juna, mi smo čekali zbog toga da ne bi napravili neku naglu promenu", kazao je Kon.

Dodaje da je potreban samo kontrolni pregled lekara, koji pacijenta isključuje iz izolacije.

"Samo testiranje je besmisleno, ako je neko potpuno zdrav. Kliničar, ako kaže da je neko izlečen, tom pacijentu ne treba negavitan PCR test, jer to nije dokaz da je on bolestan i da je zarazan. To su naučno zasnovani, tako da nisu problem testovi, pošto ih ima dovoljno", rekao je Kon.

Upitan od strane novinara zašto baš sada objavljuje upozorenja na fejsbuku, Kon kaže da ništa nije doživeo dramatično, već da hoće da ukaže da je isključivo naš izbor da li ćemo imati treći talas ili ne.

Siguran je da bi mogli da izbegnemo treći pik, ako bi se striktno pridržavali mera.

Ako može Kina 26. dan bez i jednog slučaja i četiri meseca bez i jednog smrtnog slučaja, zato što se pridržavaju mera, ne vidim razog zašto to ne bi mogli i mi.

Kon ističe da svojim objavama na fejsbuku poziva na to da možemo samo svi zajedno to da obezbedimo, jer pojedinci, vlada, predsednik i drugi mogu samo da ukazuju, ali da ako nema ozdiva građana da ništa ne može da se učini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.