KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI! Kon: Raste broj zaraženih u Beogradu, odluka o karantinu u ponedeljak!
Krizni štab se obraćao javnosti povodom najnovijih podataka u vezi sa koronavirusom, Foto: Printskrin

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO JAVNOSTI! Kon: Raste broj zaraženih u Beogradu, odluka o karantinu u ponedeljak!

Pratili ste presek stanja u vezi sa koronavirusom

Objavljeno: 15:49h

Кonferencija za novinare Кriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 održana je u Palati Srbije.

Govorili su direktorka Batuta Verica Jovanović i doktor Predrag Kon.

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 9.507 građana, od čega je 92 bilo pozitivno.

Nažalost, jedna osoba je preminula.

U bolnicama se na respiratorima trenutno nalaze 33 pacijenta.

Sva aktuelna dešavanja sa konferencije pratili ste u našem lajv blogu.

Dr Predrag Kon je rekao da je skoro nemoguće očekivati vakcinu, da će za masovnu upotrebu biti možda sledeće godine, a ne uskoro.

- Kada će biti vakcine, to niko ne zna. Uobičajeno je da se testiranje vakcina radi pod ogromnom lupom javnosti - rekao je Kon.

Doktorka Jovanović je istakla da je korona virus nije deo naše prošlosti.

Verica Jovanović
Verica Jovanovićfoto: Printskrin

- Virusi su tu sa nama, mi ih i dalje širimo i prenosimo na razne načine i povratkom naših građana iz inostranstva, a također i u svakodnevnom okupljanju, u nekim ličnom porodičnim manjim slavljima, pa prema tome ako želimo da prekinemo da taj virus u našoj populaciji postoji, mi treba da prekinemo prenos tog virusa među ljudima, jer on samo u živim organizmima i humanoj populaciji živi, a znači to zavisi od nas - objasnila je Verica Jovanović.

Kon je naglasio da je pred nama izbor od kog zavisi hoćemo li imati 3. pik i da ga ne bismo imali ako bi se svi strogo pridržavali mera a vidi se da je počelo popuštanje mera ne nose se maske, veselja... Kon je naglasio da samo u školama imamo pola miliona dece.

- Ako može Kina, možemo i mi... ali to nije u našoj kulturi... A sve zavisi od nas... - rekao je Kon koji je jutros na Fejsbuku opomenuo javnost da sve od nas zavisi i da sami treba da izaberemo hoćemo li priređivati veselja i okupljanja ili čuvati živote.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Printskrin

- Treba naglasiti da nema opuštanja, posebno za one koji su u Beogradu. Zabrinjavaju Kragujevac i Preševo, gde se povećao broj inficiranih. Škole su epidemiološki rizik. Uočava se da se manje koristi zaštita i dolazi do planiranja okupljanja, pa moramo da sprečimo ponašanje koje omogućava da se virus prenosi - rekao je dr Kon i ocenio da je stanje i dalje nesigurno.

-Želite od nas da budemo vidoviti, u ponedeljak će ponovo biti krizni štab. Što se tiče Crne Gore i BihH, otvorenost zavisi od političkih razloga, to nije do nas - rekao je Predrag Kon odgovarajući novinarki Tanjuga na pitanje hoće li biti karantin za sve one koji dolaze iz inostranstva posebno iz Crne Gore i BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.