U OVOM SRPSKOM GRADU SE UPRAVO ODVIJA REVOLUCIJA! Sve počinje 21. septembra, u pitanju je VELIKI PROJEKAT
Vrednost investicije preko 5 miliona evra, Foto: RINA

NOVI PROJEKAT

U OVOM SRPSKOM GRADU SE UPRAVO ODVIJA REVOLUCIJA! Sve počinje 21. septembra, u pitanju je VELIKI PROJEKAT

Nova gradska toplana u Priboju trebalo bi da bude izgrađena do 1.oktobra naredne godine

Objavljeno:

Opština Priboj izdala je građevinsku dozvolu za gradnju nove gradske toplane na biomasu. Nakon toga, sa svim učesnicima u projektu, održan je još jedan od sastanaka u nizu, na kome su sumirane dosadašnje aktivnosti i poslednje pripreme, pred početak gradnje nove toplane.

„Prema planu, gradnja nove toplane počinje 21. septembra, čime se krunišu višegodišnji napori da se obezbedi ova kapitalna investicija. Priboj postaje prvi grad u Srbiji koji će izgraditi toplanu na drvnu biomasu, a uz opštinu Mali Zvornik, bićemo prva lokalna samouprava u zemlji, koja će dosadašnja fosilna goriva u potpunosti zameniti biomasom. Najbitnije je da će građani dobiti kvaliteteno i kontinuirano grejanje svih 24 sata koje će plaćati po potrošnji. Ovako će se smanjiti i potrošnja energenata, a na taj način ostvariće se i značajne uštede u opštinskom budzetu ”, kaže Saša Vasilić, zamenik predsednika opštine Priboj.

Nova gradska toplana u Priboju trebalo bi da bude izgrađena do 1.oktobra naredne godine,kada će biti stavljena u probni rad,a predaja JP „Toplana", prema projektu, obaviće se 20. januara 2022.

Podsećana radi, buduća toplana biće snage od 8 MW na biomasu, a imaće i dva rezervna kotla na lož ulje, ukupne snage 15 MW. Vrednost ove investicije je 5,250 miliona evra. Izvođač radova je konzorcijum Južna Bačka iz Novog Sada.

Projekat izgradnje gradske toplane na biomasu podrazumeva i kompletnu rekonstrukciju toplovoda u Priboju i izgradnju novih podstanica. Tender za rekonstrukciju toplovoda, vredan 1,050 miliona evra, je završen, a izvođač će biti beogradska firma „Konvar". Tender za zamenu podstanica, vrednosti 745.000 evra, je u toku, a radovi će početi u aprilu naredne godine, nakon završetka predstojeće grejne sezone.

Pored postojećih korisnika, nova toplana omogućiće priključke i drugim zainteresovanim potrošačima u Priboju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.