MOLIM VAS KAO MAJKA DA POMOGNETE LANI, DESILO SE ONO ČEGA SE BOJIM: Ona je u BOLNICI, HITNO JOJ JE POTREBNA POMOĆ!
Lana Jovanović je u bolnici jer joj se stanje pogoršalo, Foto: Printscreen

NADA POSTOJI

MOLIM VAS KAO MAJKA DA POMOGNETE LANI, DESILO SE ONO ČEGA SE BOJIM: Ona je u BOLNICI, HITNO JOJ JE POTREBNA POMOĆ!

Lana boluje od Spinalne mišične atrofije, tip 1, te joj je hitno potrebna novčana pomoć za lečenje kako bi otputovala u inostranstvo i primila lek Zolgensma koji košta 2,1 milion dolara

Objavljeno: 19:45h
Jovana Jovanović

Zdravstveno stanje desetomesečne bebe Lane Jovanović se naglo pogoršalo, te je odmah hospitalizovana u Univerzitetsku dečju klinku Tiršova. Naime, njena majka Aleksanda Jovanović je putem Fejsbuk profila objavila kako je Lana u bolnici jer je poslednjih dana kašljala zbog sekreta koji se raširio u plućima, te je sada na inhalaciji jer je kako kaže, respiratorno ugrožena!

Inače, Lana boluje od Spinalne mišične atrofije, tip 1, pa joj je hitno potrebna novčana pomoć za lečenje kako bi otputovala u inostranstvo i primila lek Zolgensma koji košta 2,1 milion dolara.

Za sada je sakupljeno milion i 28 hiljada dolara, a potrebno je još milion i 470 hiljada dolara kako bi otišla na lečenje. Na pola smo puta, nadamo se da ćemo uspeti", kaže Lanina majka Aleksandra Jovanović za Espreso.co.rs

foto: Facebook / Za Laninu zivotnu bitku

Dodaje, u ponedeljak su Lanu odveli na pregled jer joj se zdravstveno stanje pogoršalo, a već sutradan je hospitalizovana nakon snimka sa rendgena.

U ponedeljak smo je odveli u bolnicu kako bi je lekari pregledali jer je sve teže disala, a i dobila je temperaturu. Snimak je pokazao kako je sekret počeo da se širi u plućima, te smo i sada u bolnici jer ide na inhalaciju. Inhalacija se vrši na dva sata, ponekad na tri, kako odrede lekari, dakle, svakog dana od kako je hospitalizovana...", objašnjava Aleksandra Jovanović.

foto: Emilija Jovanović

Ona je i putem Fejsbuka apelovala na sve koji su u mogućnosti da pomognu kako bi se novac sakupio što pre.

Desilo se ono čega sam se najviše bojala... Danas smo u bolnici zbog sekreta koji se nagomilao u Laninim plućima....

Posted by Aleksandra Jovanovic on Уторак, 08. септембар 2020.
foto: Emilija Jovanović

Desilo se ono čega sam se najviše bojala... Danas smo u bolnici zbog sekreta koji se nagomilao u Laninim plućima. Krenuli smo sa inhalacijama i sad idu dalje pretrage. Najveća strepnja jeste da li ćemo uspeti da izbegnemo traheostomu, da li ćemo očistiti pluća sa nekom drugom terapijom. Molim vas kao majka, pomozite mojoj Lani, skoro smo na pola puta da dobijemo lek, pomozite joj da što pre uspemo u tome! Kod SMA dece situacija se svaki čas promeni, Lana je poslednjih dana samo kašljucala, a danas smo u bolnici. Hajmo svi sad da joj pomognemo da što pre ode po svoj lek dok nije kasno!!! - napisala je Lanina mama.

foto: Emilija Jovanović

Podsetimo, reporterka portala Espreso.co.rs je nedavno posetila porodicu Jovanović u Rakovcu nadomak Novog Sada, te stoga poslušajte u linku ispod šta su tom prilikom izjavili Lanini roditelji, Aleksandra i Dimitrije Jovanović.

Lani Jovanović možemo pomoći na sledeći način:

Slanjem SMS poruke: Upišimo 808 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human808 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000069907-42

Uplatom na devizni račun: 160600000006991130 IBAN: RS35160600000006991130 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

foto: Emilija Jovanović, Printskrin Fondacija Budi human

Inače, Spinalna Mišićna Atrofija (SMA) je retka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Deca sa SMA se rađaju bez SMN1 gena. Taj gen je zadužen za proizvodnju proteina. Bolest se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što je gutanje, disanje i hodanje. SMA ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Tip 1 od kojeg boluje Lana je najteži oblik SMA. Uglavnom se dijagnostikuje u prvih šest meseci života. Bebe sa SMA tip 1 nikada ne mogu samostalno da sede. Progresija je izuzetno brza i akutna. Simptomi kao što je slabost mišića i slaba pokretljivost tela, problemi sa varenjem, gutanjem, disanjem i kašljanjem se obično pokažu ubrzo nakon rođenja. Ova deca su smrtno bolesna i potrebna im je sonda za hranjenje, aparati za disanje, aparat za kašljanje, itd. Životni vek tip 1 deteta je do dve godine starosti. Do tog perioda kod ove dece nastupi totalna paraliza, pa čak izgube i mogućnost da se nasmeju. Uz pomoć mehaničke ventilacije mogu da žive i duže od dve godine, ali zahtevaju stalnu i intenzivnu negu. 60% od svih obolelih od SMA su tip 1. Iako je ovo najčešći tip nije i najzastupljeniji usled velikog procenta smrtnosti, navodi se na sajtu smasrbija.rs.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.