Ona je jedina rudarka u Srbiji: Ova žena muški obavlja svoj posao! (FOTO)
Foto: Beta

nigde bez šlema i čizama

Ona je jedina rudarka u Srbiji: Ova žena muški obavlja svoj posao! (FOTO)

Jedina žena rudar u Srbiji, Mira Krdžić iz Ušća, više od dvadeset godina je svakog radnog dana silazila u doboke jame Ibarskih rudnika Baljevac, predvodeći kao šef smene i po četrdesetak muškaraca
Objavljeno: 11:46h

S osmehom se seća anegdote u lekarskoj ordinaciji kada je doktor mislilo da je sekretarica. - Eto, jedan lekar kod koga sam otišla, mislio je da se šalim i ostao u sopstvenom uverenju da sam neka sekretarica u firmi - veselo nam prepričava Mira. U Tadenju, na ulasku u jamu, svi rudari hrle da se pozdrave sa, kako rekoše "starim dobrim drugom i kolegom". U punoj opremi, Mira Krdžić u srce rudnika ulazi kao u svoju kuću, a u punoj tami sigurnim koracima hrli prema grupi rudara. Dočekuje ih, u oknu u kome je jako hladno zbog strujanja vazduha prouzrokovanog provetravanjem.

foto: Beta

- Mira je pravi vođa smene, pravi kolega i razlike izmedju nje i nas bilo nije, niti je moglo biti, jer je barabar sa nama radila kao muško i o svemu je brinula. Sve je propisno radila - kaže Ivan Milićević, takodje vodja smene u oknu Tadenje. Jedan od radnika dodaje kako "njegova žena nikada ovaj posao ne bi radila, iako voli da šefuje". Dok rudari jedan za drugim napuštaju okno, Mira ih pogledom ispraća, prisećajući se da nije baš uvek sve veselo u rudniku. Priča kako je bilo i požara i gasova, ali da se sve sa prisebnošću da rešiti. - Zemljina utroba je to i nikada se ne zna, ali hvala Bogu uspevali smo da saniramo i vatru i curenje gasa, mada nije bilo lako. Uostalom pamtim samo lepe stvari i u životu uvek idem napred - govori ona.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.