OVO JE VAŽNO ZA SVE RODITELJE! Ovi simptomi su ključni za prepoznavanje korone kod dece!
Foto: Profimedia

istraživanje

OVO JE VAŽNO ZA SVE RODITELJE! Ovi simptomi su ključni za prepoznavanje korone kod dece!

Iako je njegova studija otkrila da su dijareja i povraćanje jasni simptomi, Voterfild je naglasio da su rezultati važni i zbog još jednog razloga

Objavljeno:

Dijareja i povraćanje mogu biti ključni simptomi kovida-19 kod dece, tvrde naučnici, što bi značilo da je potrebno ažuriranje liste zvaničnih simptoma.

Zvanične liste simptoma infekcije korona virusom kod dece trenutno imaju tri simptoma - visoku temperaturu, učestali kašalj i gubitak čula mirisa ili ukusa, što je dodato u maju.

Brojne studije na odraslima utvrdile su brojne druge simptome koji uključuju bol u mišićima, umor, konfuziju, bolove u grudima i stomačne probleme. Studija Kraljevskog koledža u Londonu, podelila je te simptome kod odraslih i šest grupa, pri čemu astrointestinalni problemi čine jednu grupu.

Sada istraživači Kraljičinog univerziteta u Belfastu tvrde da su mučnina i stomačne tegobe glavni simptomi kovida-19 kod dece, piše "Gardijan".

- U našoj grupi dijareja i povraćanje bili su prediktivniji od, recimo, kašlja ili čak poremećaja mirisa i ukusa. Ako zapravo želite da dijagnostikujete infekciju kod dece, morate da počnete da tražite dijareju i povraćanje, a ne samo respriratorne simptome - rekao je jedan od autora studije Tom Voterfild.

On je naglasio da je procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih na osnovu tri postojeća simptoma oko 76 odsto, dok bi dodavanjem gastrointestinalnih tegoba na listu simptoma virus bio potvrđen u 97 odsto slučajeva.

Studija je sprovedena na proleće i trajala je duže od tri meseca. U njoj je učestvovalo oko 900 dece starosti do 15 godina, od kojih nijedno nije bilo u stanju koje bi zahtevalo hospitalizaciju.

Iako je njegova studija otkrila da su dijareja i povraćanje jasni simptomi, Voterfild je naglasio da su rezultati važni i zbog još jednog razloga.

- Ova studija pokazuje roditeljima da će mnoga deca biti prehlađena tokom zime, ali da to ne znači automatski da su pozitivna na koronu - kazao je.

Profesor Tim Spektor sa Kraljevskog koledža u Londonu rekao je da su ovi nalazi bazirani na prethodno istraživanje njegovog tima.

- Naši podaci prikupljeni od skoro 250.000 dece putem apilkacija za proučavanje simptoma kovida-19, sugerisali su da mlađe osobe koje su pozitivne na korona virus imaju ili mogu da razviju širok spektar simptoma bolesti, pri čemu kašalj nije učestao kao kod odraslih - rekao je Spektor.

On je naglasio da su gastrointestinalni problemi primećeni i kod odraslih, ali da su oni učestaliji kod dece, u poređenju sa ostalim simptomima.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.