TUŽNA SUDBINA SURIH ORLOVA: Veličanstvene simbole Srbije UBIJAJU, PREPRODAJU, TRUJU... ZAŠTO se ovo radi? (FOTO)
Svake godine se neki ubije, Foto: RINA

VELIKE POSLEDICE

TUŽNA SUDBINA SURIH ORLOVA: Veličanstvene simbole Srbije UBIJAJU, PREPRODAJU, TRUJU... ZAŠTO se ovo radi? (FOTO)

Ovo nije prvi put da se dešava slična situacija, a pre nepunih mesec dana na Uvcu utopili su se mladunci beloglavih supova

Objavljeno: 07:38h

Pre dva dana Srbiju je obišla vest da je u Rezervatu prirode Uvac, iz vatrenog oružja upucan suri orao, koji je od posledica ranjavanja preminuo prilikom transporta za Beograd. Pticu bez svesti prvi je primetio čuvar, a zatim je na teren stigao terenski veterinar dr Bogdan Šojić koji je godinama unazad anagožan kao saradnik zavoda na Uvcu.

„Noga je bila u ranama koje su se inficirale, potpuno odumrla. Jedno rešenje bio je trabsport za Beograd, kako bi se amputirala, a prica nastavila život u nekom od zoloških vrtova. Međutim, sve je bilo uzalud jer ptica je dugo vremena provela bez ukazane pomoći. Na licu mesta smo tražili tragove sačme, kao neki dokaz, ali ništa nismo pronašli“, priča za RINU, dr Šojić.

foto: RINA

Ovo nije prvi put da se dešava slična situacija, a pre nepunih mesec dana na Uvcu utopili su se mladunci beloglavih supova.

„Postoji jasno definisan zakon koji propisuje oštre kazne za počinioce takvih dela. Ali, pojednici se toga ne pridržavaju, nego radi svoje lične male koristi, prave mnogo veću štetu. Suri orao je izuzetno retka ptica i ovaj slučaj imaće velike posledice kad je u pitanju njihova reprodukcija. U Srbiji živi oko 60 parova ovih ptica, svake godine se neka otruje ili ubije, nekad se desi da se gnezda pljačkaju, a ptice preprodaju, tako da su one u opasnosti od potpunog nestajanja“, rekao je dr Šojić.

foto: RINA

Za ubijanje surog orla na Uvcu nadlaženom tužilaštvu podneta je prijava protiv NN lica za ubijanje strogo zaštićene vrste.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.