SEPTEMBARSKA TRKA ZA INDEKS, STUDENTI TRAŽE: Upis na budžet i sa manje od 48 bodova?
Da će se na sastanku razovarati o zahtevima studenata, potvrdio nam je i prof. Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje., Foto: Zorana Jevtić

FAKs

SEPTEMBARSKA TRKA ZA INDEKS, STUDENTI TRAŽE: Upis na budžet i sa manje od 48 bodova?

Očekujemo da nam se izađe u suret i da pozitivan odgovor dobijemo do kraja nedelje - kaže Stojanović.

Objavljeno:

Studenti traže da se odloži početak školske godine, koja inače, počinje 1. oktobra, za sve fakultete koji ne stižu da organizuju dodatne ispitne rokove zbog kovida.

Takođe, predlažu da se umanji cena školarine, a poveća broj rata kojima bi se školarina izmirila. Traže i da se smanji broj ESPB bodova za upis u narednu godinu studija, a on sada po zakonu iznosi 48.

Ovo su neki od zahteva koje su predstavnici Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) uputili ministru prosvete Mladenu Šarčevuću i predsednici KONUS i rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović.

Kako nam je rekao Jagoš Stojanović, student prorektor UB, o ovim zahtevima razovaraće se sutra na sastanku predstavnika Vlade Srbije, KONUS i SKONUS.

Očekujemo da nam se izađe u suret i da pozitivan odgovor dobijemo do kraja nedelje - kaže Stojanović.

Da će se na sastanku razovarati o zahtevima studenata, potvrdio nam je i prof. Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

Razmotrićemo sve predloge, videćemo šta je u nadležnosti Ministarstva prosvete, a šta u nadležnosti fakulteta. Videćemo koji su zahtevi realni, ali trudićemo se da studentima izađemo u susret i da se nađe rešenje prihvatljivo za sve - kaže Tubić.

Istovremeno, Jagoš Stojanović navodi da studenti predlažu da naredna godina može upisati i ako prva rata školarine nije plaćena, i bez obzira na broj ESPB bodova.Kada je reč o školarinama, studenti predlažu da se one umanje, tako što svaki fakultet na kojem ima praktične nastave, nju ne bi organizovao, i prema tome bi smanjio cene. Studenti predlažu i da fakulteti objave kalendar nastave najkasnije 15 dana pre početka nove školske godine, da se organizuju dodatni rokovi upisa na master i doktorske, kao i da se studentima upisanim po starom programu produži rok za završetak studija do oktobra 2022. godine, kao i da se produži rok za završetak studija studentima kojima ističe dupli broj godina koliko traju studije.

Zahtevaju i da fakulteti obezbede minimum dva apsolventska roka, pri čemu cena prijave ispita ne sme biti viša nego u regularnim rokovima, da izdavanje potvrda i pisanje molbi bude organizovano putem elektronskih servisa fakulteta, da svi profesori objave termin konsultacija i aktivne mejl adrese na koje se studenti mogu javljati, da raspored ispita bude izbačen najkasnije 40 dana pred početak svakog ispitnog roka i da prijava ispita traje minimum pet dana. Traže i da se definiše šta podrazumeva onlajn nastava i koje kriterijume mora da ispuni predmetni profesor, a koje obaveze ima student, kao i da ukoliko bude dolazilo do naglih promena epidemiološke situacije studenti o svim budućim odlukama budu obavešteni minimum sedam dana pre stupanja na snagu odluke.

USELjENjE U DOMOVE

DEO zahteva odnosi se i na studentski standard, pa tako predlažu da se raspodela studentskih soba u domovima organizuje u bezbednim uslovima i uz poštovanje svih epidemioloških mera, da se produže rokovi za konkurs za dom, studentske kredite i stipendije, ako bude kasnila nova školska godina. Traže i da Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata sa fakultetima kreira raspored prema kom će studenti dolaziti na sistematski pregled, da svi studenti koji imaju neke od simptoma odmah budu testirani pre ulaska u studentske domove, restorane i visokoškolske ustanove.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.