Šest slučajeva malarije potvrđeno u Srbiji: Ima li mesta za paniku?!
Foto: Zorana Jevtić

oglasio se batut

Šest slučajeva malarije potvrđeno u Srbiji: Ima li mesta za paniku?!

Oglasio se Batut povodom glasina o malariji, ali i o slučajevima Zapadnog Nila
Objavljeno: 16:35h

Stručnjaci za nadzor nad zaraznim bolestima zaključili su danas da je potrebno intenzivirati suzbijanje komaraca zbog virusa Zapadnog Nila, navodeći da ima dovoljno testova za otkrivanje Zika virusa, te da nema značajne pretnje za širenje malarije koja je potvrđena kod šest migranata u Srbiji.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Multisektorski tim za nadzor nad vektorskim zaraznim bolestima u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je na sastanku razmotrio informacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila u Srbiji i informacije o do sada preduzetim merama na prevenciji i kontroli Zika virusne infekcije.

Kako je saopšteno, Institut za javno zdravlje Srbije je još 1. juna uputio Preporuke za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji klinikama za infektivne i tropske bolesti, odnosno infektivnim odeljenjima opštih bolnica, uz napomenu da se posebna pažnja obrati na neuroinvazivne oblike bolesti.

foto: Stock Shutterstock

U saradnji sa Nacionalnom Referentnom laboratorijom za ARBO viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, omogućena je etiološka dijagnostika encefalitisa ili meningitisa uzrokovanih virusima, oboljenja koja su i do sada bila prisutna u našoj populaciji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Klinika za infektivne i tropske bolesti KCS je spremna za prihvat i lečenje svih pacijenata kod kojih lečenje bude neophodno.

Stručnjaci su, kako je saopšteno, istakli važnost intenziviranja aktivnosti lokalnih samouprava na primeni mera za suzbijanje komaraca, a ukazano je i na potrebu da lokalne samouprave blagovremeno naprave plan aktivnosti za tretiranje komaraca i za narednu godinu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.