DIREKTOR SZO POHVALIO BORBU SA KORONOM U SRBIJI: Otkrio je i gde je sada NAJTEŽE
Marijan Ivanuša, Foto: Printscreen, Profimedia

DOBRE VESTI

DIREKTOR SZO POHVALIO BORBU SA KORONOM U SRBIJI: Otkrio je i gde je sada NAJTEŽE

Kada je reč o tome gde je sada najgora situacija, on kaže da je najbolje pogledati koliko u kojoj zemlji ima obolelih na 100.000 u poslednjih 14 dana

Objavljeno:

Direktor SZO u Srbiji dr Marijan Ivanuša gostovao je u jutarnjem programu RTS-a, gde je pohvalio reakciju Srbije u vreme pandemije.

- Situacija se smiruje u Srbiji, ali ostaje ozbiljna. Puno stvari je bilo određeno jako dobro, zdravstveni sistem je dobro reagovao, bolnice su brzo prebačene na kovid rad, svi kovid bolesnici imali su dostupno lečenje, prebačeni su u bolnice gde je bilo mesta - rekao je dr Ivanuša.

Kada je reč o tome gde je sada najgora situacija, on kaže da je najbolje pogledati koliko u kojoj zemlji ima obolelih na 100.000 u poslednjih 14 dana.

- Po tom parametru, Izrael, Moldavija, Španija su zemlje u kojima je trenutno najgore, a tu mogu da uđu i zemlje iz komšiluka – Hrvatska, Crna Gora, Severna Makedonija, kao i Rumunija".

Na pitanje šta je najbolji "lek" za koronu, dr Ivanuša kaže:

- Fizička distanca, a ako nije moguća onda maska, higijena, da se oboleli pronađu, leče, da se kontakti stave u karantin. To su lične mere, a treba sprečiti i neka masovna okupljanja.

Vakcina protiv korona virusa je tema o kojoj trenutno govori ceo svet, a dr Ivanuša kaže da se u svetu razvija mnogo vakcina.

- Kina, Indija i Rusija imaju tradiciju proizvodnje vrhunskih vakcina, nadamo se da će biti što pre dostupno više vakcina. Nismo proveravali rusku vakcinu jer to nije na nama, ali u kontaktu smo sa svima koji razvijaju vakcine.

Direktor SZO u Srbiji je ispričao i da je ta oraganizacija inicirala inicijativu "kovaks".

- Želimo da obezbedimo dve milijarde vakcina koje će se podeliti najsiromašnijim zemljama, da ih ne bi dobile samo bogate zemlje. Do sada je 170 zemalja izrazilo interes da učestvuje u tome, među njima i Srbija. Vakcina koja će biti uključena u tu inicijativu, SZO će proveriti i potvrditi bezbednost - poručio je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.