ONA JE SMRT ZA TENKOVE, DRONOVE I BUNKERE! Lazanski o novom oružju koje je SRPSKA DIKA
Lazanski o novoj raketi, Foto: Pritnscreen

OCENA

ONA JE SMRT ZA TENKOVE, DRONOVE I BUNKERE! Lazanski o novom oružju koje je SRPSKA DIKA

Na forumu je više od 1.500 proizvođača oružja i vojne tehnike izložilo preko 28.000 eksponata

Objavljeno: 10:06h

Ruske protivoklopne rakete "Kornet" bile bi dobar izbor za srpsko višenamensko oklopno borbeno vozilo "Miloš", ocenio je ambasador Srbije u Moskvi Miroslav Lazanski.

Ambasador Lazanski i izaslanik odbrane Republike Srbije pukovnik Budimir Gajić posetili su najveći sajam naoružanja i vojne opreme u svetu – Međunarodni vojno tehnički forum "Armija-2020“ u Rusiji, gde su imali niz sastanaka i gde su se informisali o "dometima ruske vojne tehnologije u ovom trenutku".

Na forumu je više od 1.500 proizvođača oružja i vojne tehnike izložilo preko 28.000 eksponata, a na pitanje Sputnjika šta bi eventualno za Vojsku Srbije bilo interesantno, ambasador je u šaljivom tonu rekao: "sve".

Lazanski je takođe ocenio i da je naše oklopno borbeno vozilo pogona 4x4 "Miloš" prilično konkurentno na tržištu.

- Što se mene tiče, sve je interesantno za nas, od raznih modela džipova do protivoklopnih raketa "Kornet“, koje bi bile sjajne da se, recimo, napravi verzija za našeg "Miloša". Kad gledamo šta je sve izloženo, naravno, sve bih kupio, ali je sad pitanje samo koliko smo finansijski jaki i naravno koliko je to kompatibilno sa našim sistemom odbrane - rekao je Lazanski.

Ambasador je ocenio da je forum "Armija-2020", koji je održan u vojnom parku "Patriot" nadomak Moskve, "prepun poslastica" za sve ljubitelje vojne tehnike.

- Za nas je, takođe, segment protivvazdušne odbrane interesantan, raketni sistemi za odbranu od aviona, krstarećih raketa, to je ono što bi nama bilo zanimljivo. Kupovina oružja nikad nije samo pitanje cene i efikasnosti, to je i stvar politike. Kupovina krupnih borbenih sistema je uvek politička odluka, koja se naravno bazira i na tehničkim aspektima i tehnološkim aspektima, ali i na političkom razmišljanju - rekao je ambasador.

Protivtenkovski sistem "Kornet" je u svojoj klasi najbolji na svetu. Rakete su toliko precizne i snažne da rade po principu "jedan hitac – jedan tenk", a u stanju su da potpuno probiju oklop deblji od jednog metra, kao i da obore dronove i unište bunkere.

Sistem je napravljen na bazi sistema tenkovskih vođenih raketa "Refleks". Za razliku od prethodnika, "Kornetom" se upravlja preko laserskog zraka, što sistemu omogućava uništavanje ciljeva do 10 kilometara u daljinu i do 9 kilometara u visinu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.