MALI NIKOLA (4) JE KONAČNO OTIŠAO U TURSKU NA LEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA! Njegova porodica sad je na novim mukama
Nikola Stakić, Foto: Facebook

BUDIMO HUMANI

MALI NIKOLA (4) JE KONAČNO OTIŠAO U TURSKU NA LEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA! Njegova porodica sad je na novim mukama

Nikola je do sada više puta bio na ivici života i smrti

Objavljeno:

Nikola Stakić (4) po rođenju je prevezen u Institut za neonatalogiju gde je zbog srčane mane posumnjano, a kasnije uz pomoć kariotipa ustanovljeno da ima Down sindrom.

Operacija VSD-a je obavljena u UDK Tiršova u šestom mesecu života. Već posle par dana je ustanovljeno da se na mestu gde je operisan VSD pojavila pukotina i da je ostala veća plućna hipertenzija, zbog čega je Nikola bio često u respiratornim infekcijama. Međutim, njega to nije mnogo sprečavalo, pa je on potpuno normalno napredovao, rastao, razvijao se, razumno pričao u skladu sa njegovim uzrastom, sedeo, hodao i bio hiperaktivno, veselo dete.

U martu mesecu 2018. godine primljen je na odeljenje kardiologije, gde je ustanovljeno da posle sedme upale pluća koje su se ređale jedna za drugom, stvorio edem pluća. Tada se znalo da se kateterizacija mora odraditi što pre. Mišljenje lekara je bilo da je on na sigurnom, da je bolje i da se sačeka kako bi se oporavio. Međutim 10. aprila Nikola je u majčinom naručju doživeo srčani zastoj i svi organi su stali sa radom.

Reanimacija je trajala oko petnaest minuta, a oštećenje mozga je nastalo kao posledica reanimacije, nakon čega je počeo da dobija česte i jake epi napade. Mesec dana je bio u komi. Kada se probudio roditeljima je saopšteno da je njegov mozak oštećen i da ce biti kao biljka. Pored svih muka koje su ga snašle, kao i posledice nedostatka kiseonika u mozgu, stvorio se Hydrocephalus i ugrađen mu je VP šant, traheostoma preko koje diše i aspirira se, kao i gastrostoma - peg preko koga se hrani.

Nikola je do sada više puta bio na ivici života i smrti. Uporno se bori i trudi za svoj život. Počeo je da gleda, prati pogledom, reaguje na zvuk, iskazuje emocije tako što plače ili se nasmeje. Kad mu priđe neko od medicinskog osoblja vidi se da je u strahu i grču. Od skoro je počeo da se opušta i pomera rukice. Ali i dalje ima spazam u nogicama i potrebna je fizikalna terapija.

Nikolino stanje se dosta popravilo u odnosu na to kakvo je bio na početku, što porodici daje nadu da će se on uz adekvatnu terapiju oporaviti. Nikoli je bilo potrebno lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu na koje je otišao zahvaljujući ljudima dobre volje. Njegov otac Darko je na Fejsbuku napisao novi apel, u kom moli da mu se finansijski pomogne dok su tamo.

- Konačno smo došli do rešenja. Danas smo išli u drugu bolnicu, koja se bavi matičnim ćelijama Liv Hospital gde radi Dr Erdal koji je pogledao Nidžu, i doneo odluku - Nikola je kandidat za lečenje matičnim ćelijama.

- U narednih mesec dana Nikoli će se uraditi četiri tretmana zbog većeg oštećenja mozga, jer smo već izgubili dosta vremena.. To nas kosta 36.000 evra plus hotel koji nas košta 2.000 za mesec dana, uz to imamo i dodatnih troškova što se tiče hrane i svih potrepština.. Ovu svotu smo uplatili klinici, međutim tu se sve ne završava! Po povratku kući, očekuju nas dodatni troškovi za fizikalne tretmane i za 1-2 meseca kontrola i nove doze terapije! U planu je ukupan broj od 10 tretmana, a drugo rešenje ne postoji. Došli smo u Tursku da mu pomognemo, i u tome moramo uspeti, ali ne možemo sami! - rekao je otac.

APEL!!! Dragi prijatelji!! Hvala Bogu ??? Evo i da nas sunce ogreje. I sami ste se uverili, koliko volimo naseg Nikolu i...

Posted by Darko Stakic on Уторак, 01. септембар 2020.

Ukoliko želite da pomognete, to možete učiniti na sledeći način:

Dinarski račun: Stakic Nikola

205-9011007541834-80

Pay pal: darkostakic87@gmail.com

Wenster union: Darko Stakic

Mesto: Prnjavor

Mob: +381612036880

Ili sms poruku 548 na 3030.

foto: Budi human

Šta čekate? Vaše malo nekome je mnogo.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.