KRIZNI ŠTAB OBEZBEDIO GRAĐANIMA SRBIJE POSEBNI TELEFON RADI SIGURNOSTI USLED KORONE: Oni zovu da tuže komšiju
Foto: Pixabay

hit

KRIZNI ŠTAB OBEZBEDIO GRAĐANIMA SRBIJE POSEBNI TELEFON RADI SIGURNOSTI USLED KORONE: Oni zovu da tuže komšiju

Bilo je dovoljno jedno saopštenje Kriznog štaba i poziv građanima da prijave one neodgovorne koji se oglušuju o epidemiološke mere, da mnogi shvate da ih komšije budno motre, a samim tim brojevi telefona republičke inspekcije za prijavu nesavesnih ponovo su se usijali.

Objavljeno:

Kao i s početka epidemije, operateri kontakt centra u Republičkoj inspekciji imaju pune ruke posla, prijave stižu iz minuta u minut i to ne samo one koje se odnose na kršenje epidemioloških mera, već i za najbanalnije stvari poput "moja komšika baca crnu magiju".

Situacije su raznovrsne, a operateri u kontakt centru su strpljivi, ljubazni i dužni da saslušaju svakog građanina, čak i one koji zovu na svaka tri dana, pa se svaki put i pitaju šta će novo da prijavi.

- Jedan gospodin non-stop zove i ako su pozivi anonimni prepoznajemo ga po glasu. Stalno tužaka komšiju za najbanalnije stvari. Rekao je jednom kako njegov "komšija vozi taj i taj auto, ima kuću, ženu, decu, i on to hoće, ali nema" – ispričali su za "Blic" iz ovog kontakt centra.

Ipak, ima i prijava koje su opravdane i sa razlogom, a tiču se epidemioloških mera, za šta je ova linija i otvorena.

- Primamo dosta prijava svakodnevno. Odnose se na održavanje raznoraznih skupova, na rad klubova, kao i one prijave koje su za nenošenje maske ili nepoštovanje distance. Prijave više stižu sa periferije, u odnosu na Beograd. Stizale su i za skupove od preko 1.000 ljudi, za nepridržavanje karantina, ali i za nepropisni rad kafića – istakli su operateri.

Kako su nam rekli, na početku epidemije je bilo više telefonskih poziva, dok je sa smirivanjem epidemiološke situacije kontakt centar često dobijao prijave i putem mejla.

Ipak, stariji se radije odluče za telefonski poziv, jer im je "lakše da razgovaraju".

Podsećamo, Vlada Republike Srbije je zadužila Ministarstvo zdravlja i MUP da u saradnji sa Koordinacionom komisijom za inspekcijski nadzor i inspekcijskim službama jedinica lokalne samouprave pojačaju kontrolu poštovanja mera i napravi plan zajedničkih kontrola poštovanja svih važećih epidemioloških mera.

Svi građani Srbije koji uoče nepoštovanje preventivnih mera to mogu prijaviti putem jedinstvenog Kontakt centra za inspekcije i to posredstvom portala www.inspektor.gov.rs ili pozivom na broj telefona 011/6350322.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.