VOJSKA SRBIJE ULAŽE U OKLOPLJENOG ZMAJA: Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta (FOTO)
Ministarstvo odbrane Srbijr, Foto: Ministarstvo odbrane

JAKOST

VOJSKA SRBIJE ULAŽE U OKLOPLJENOG ZMAJA: Modernizacija tenka M-84 jedan od prioriteta (FOTO)

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije realizuje modernizaciju u dve faze - u prvoj modernizuje devet podsistema, a u drugoj fazi još 12, čime se praktično svi vitalni podsistemi osavremenjuju novim tehnologijama. Modernizacija se bazira na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizovati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima

Objavljeno:

Kopnena vojska je najbrojniji i najopremljeniji vid Vojske Srbije. Njena organizacija, sastav, oružje i oprema prilagođeni su dodeljenim misijama i zadacima Vojske Srbije, pre svega za dejstva na kopnu. Kao takva, Kopnena vojska mora biti spremna i pripremljena da odgovori na sve izazove, za šta je potrebna obuka kadra i modernizacija sredstava.

S tim u vezi, 2020. je godina u kojoj se najviše ulaže u modernizaciju i remont sredstava tog vida, što je dovelo da Vojska Srbije postane regionalna tenkovska sila. Na osnovu inicijative predsednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, tokom modernizacije koriste se domaći potencijali, "naša pamet", "naše znanje" i naša ratna i borbena iskustva. U okviru modernizacije Kopnene vojske posebna pažnja posvećena je tenku M-84, sredstvu koje je najmasovnije u upotrebi u jedinicama Vojske Srbije.

Analizom stanja i tendencija razvoja novih i modernizacija postojećih tenkova u savremenim armijama sveta i usklađivanjem s potrebama oklopnih jedinica Vojske Srbije, mogućnostima domaćih proizvodnih i istraživačkih kapaciteta, dolazi se do idejnog rešenja modernizacije tenka M-84(A). Tehnički remontni zavod Čačak je nosilac modernizacije tenka M-84 i kroz taj zadatak osavremenjuje svoje kapacitete i opremu i pomaže Vojnotehničkom institutu u realizaciji projekta.

foto: Printscreen

Imajući u vidu potencijale platforme tenka M-84, Vojska Srbije realizuje modernizaciju u dve faze - u prvoj modernizuje devet podsistema, a u drugoj fazi još 12, čime se praktično svi vitalni podsistemi osavremenjuju novim tehnologijama. Modernizacija se bazira na razvoju i integraciji komponenata u domaćim kapacitetima, uz uvoz komponenata koje se ne mogu realizovati kod nas i njihovoj integraciji u domaćim kapacitetima.

Modernizacija tenka u prvoj fazi podrazumeva ugradnju daljinski upravljanje borbene stanice s mitraljezom 12,7 mm, integraciju savremenijeg i preciznijeg meteosenzora, unapređenje komunikacije i komandovanja novim sredstvima, unapređenje vizuelizacije komandira i vozača, zatim povećanje zaštite ugradnjom eksplozivnog reaktivnog oklopa nove generacije i produženih protivkumulativnih štitnika i kavez-oklopa, povećanje verovatnoće preživljavanja ugradnjom sistema za zaštitu od eksplozije goriva i požara i ugradnja uređaja za sprečavanje nepravilnog starta motora i komponenata koje povećavaju pouzdanost starta pogonskog agregata.

Druga faza modernizacije obuhvata modernizaciju nišanske sprave nišandžije, ugradnju stabilisane daljinski upravljanje borbene stanice s mitraljezom 12,7 mm, uvođenje municije topa veće efikasnosti na cilju, ugradnja modernizovane sprave komandira i uređenje mesta komandira, kao i unapređenje pokretljivosti tenka izmenom podsistema pogonskog agregata i hodnog sistema tenka i povećanje aktivne zaštite ugradnjom sistema senzora i automatizacijom bacača dimnih kutija boljih zaštitnih karakteristika.

foto: Printscreen

Ovim se značajno unapređuje situaciona svesnost svih članova posade, posebno komandira, njegovim sistemom za osmatranje 360 stepeni oko vozila i daljinski upravljanom borbenom stanicom koja ima poseban sistem upravljanja vatrom, termovizijsku kameru i omogućava komandiru uspešno dejstvo i u specifičnim situacijama, zasedama, naseljenom mestu i slično.

Prilikom definisanja idejnog rešenja težilo se sistemskom rešenju s primenom što većeg učešća sklopova i delova koji se nalaze u sredstvima usvojenim u naoružanju i vojnoj opremi ili su u fazi verifikacionih ispitivanja i usvajanja, sa što manjim doradama na sredstvu i što većoj kompatibilnosti i zamenljivosti delova, prihvatljivoj ceni, minimalnim investicijama i maksimalnoj pogodnosti za održavanje.

Tenkovi M-84 nulte serije izrađeni su 1984. godine. Na tenkovima proizvedenim od 1988. do 1991. godine ugrađeni su jači motori i primenjena su poboljšanja oklopne zaštite preuzeta sa tenka T-72M1. S obzorom na to da od 1991. godine ništa nije rađeno po pitanju modernizacije tenka M-84, ovo je veliki uspeh i ogroman iskorak u opremanju oklopnih jedinica i Kopnene vojske u celini.

Osim toga, materijalni status i standard pripadnika Vojske Srbije u znatnoj meri je poboljšan i zbog toga je moral njenih pripadnika na izuzetno visokom nivou. Tome u prilog govori da tenkisti Vojske Srbije i ove godine učestvuju na "Međunarodnim vojnim igrama 2020" u Ruskoj Federaciji u disciplini "Tenkovski biatlon", gde iz godine u godinu ostvaruju zapažene rezultate.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.