NAJVAŽNIJA PORUKA DR KONA PRED POČETAK ŠKOLE: Ovo svi đaci i roditelji MORAJU DA PROČITAJU!
Predrag Kon o školskoj godini, Foto: Printskrin

NAUČITE DECU

NAJVAŽNIJA PORUKA DR KONA PRED POČETAK ŠKOLE: Ovo svi đaci i roditelji MORAJU DA PROČITAJU!

Planirana je upotreba maske tako da može da se odloži u vreme sedenja na mestu gde je distanca odmerena da ne bi došlo do vlaženja i da jednu masku može da iskoristi tokom čitavog perioda, četiri časa po 30 minuta, objasnio je Predrag Kon

Objavljeno:

Ne možemo mi da kažemo da ovog virusa nema, prema tome ne možemo da kažemo da ga neće biti u školi. Ako gledamo generalno odgovor da su apsoluno bezbedna to je nemoguće reći, a da su preduzete sve mere da se minimizira bilo kakvi rizik to je sigurno - to je odgovor epidemiologa doktora Predraga Kona na pitanje da li su deca bezbedna u školi kada je reč o korona virusu.

"Dete treba da nauči da maska štiti i njega i njegove drugare"

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva govorio o prvom školskom danu i koliko je bitna uloga roditelja u ovoj po svemu sudeći drugačijoj školskoj godini.

- Treba najpre da požele svom detetu uspešnu školu i školsku godinu, da budu pozitivni i da se raduju ovom događaju. Da se nauče da detetu izemere temperatu, da provere da li mu curi nos, da li ima zapušenja nosa, da li se dobro oseća. To je nešto što je rutinski pred svaki polazak. Trebalo bi da su već razgovarali kako da stavlja masku, na uši ili pantljike, sve to treba da nauči pre nego što krene u školu - istakao je dr Kon i dodao da dete treba da nauči da maska štiti i njega i njegove drugare.

Govorio je i o upotrebi maske u učionici.

- Planirana je upotreba maske tako da može da se odloži u vreme sedenja na mestu gde je distanca odmerena da ne bi došlo do vlaženja i da jednu masku može da iskoristi tokom čitavog perioda, četiri časa po 30 minuta, znači dva sata efektivno - objasnio je on.

Šta ako se dete zarazi?

Osvrnuo se i na to šta će se događati ukoliko se dete zarazi.

- Prvo da roditelj javi da je dete zaraženo, a ako tada nije u školi učitelj, nastavnik ima obavezu odmah da javi lokalnom nadležnom zavodu za javno zdravlje i time se završava njegova obaveza odnosno obaveza škole. Ali se obaveza prebacuje na epidemiologe, koji tada kreću, koriste telefone i sve dostupno, radi se epidemiološko ispitivanje, dobija se kontakt svih koji su u tom razredu – objašnjava dr Kon.

Postoji razlika ukoliko je dete poštovalo mere zaštite ili nije

- Sa svakim roditeljem se razgovara pojedinačno. Roditelj će moći sa detetom da razgovara da li je koristio masku ili nije . Nema razloga da idu u izolaciju ako su koristili masku. Epidemiološki nadzor se nad odeljenjem sprovodi 14 dana. Može da se desi da nisu koristili masku, u tom slučaju to dete koje nije koristilo masku, a bilo je u kontaktu treba da ide u izolaciju - rekao je dr Kon.

On dodaje da roditelji neće da slušaju kada je reč o nošenju maske.

- Najbolje je da ne skidaju masku, ali to izgleda da ne prolazi. Roditelji neće da slušaju. Smatraju, odnosno imaju utisak da maska šteti zdravlju što je čista neistina. Ekstremno retki, pojedinačni slučajevi kada može da smeta jesu kod asmatičara. Maska štiti od svih infekcija, virus gripa četiri puta povećava asmatični napad. Pričati o tome da će maska smetati svima koji imaju astmu je neistina - naglasio je epidemiolog.

Na pitanje voditeljke zašto on sada nije skinuo masku kada su u studiju i na bezbednoj distanci dr Kon je rekao da je ne skida iz psiholoških razloga.

- Jesmo sada u najboljoj situaciji u Beogradu od 1. juna. Sedam novih slučajeva je bilo prekjuče, a 1. juna četiri. Smirujemo situaciju na nivo koji je bio željeni kada smo napravili grešku, sada se to ne sme ponoviti – istakao je on.

Nastavnik ne sme da bude u školi ako ima respiratorne probleme

On je rekao i da ukoliko nastavnik ima bilo kakve respiratorne tegobe ili temperaturu da ne sme da bude u školi i da tu nema dileme, te se osvrnuo i na značaj pomoćnog osoblja u školi.

- Imam informacije da će sve biti obezbeđeno, potpuno je jasno da je to vrlo značajno da se detaljno pranje i dezinfekcija vrši između smena, dok je između casova važno provetravanje, ali kada dolazi druga grupa tada treba detaljno čišćeneje. Dezinfekciona sredstva brzo deluju. Svako dete da shvati da je njegov sto njegovo mesto, to neće biti teško jer deca upijaju sve ono što im se kaže. Najviše saradnika očekujem od dece, oni će se truditi najviše – naglasio je dr Kon.

Kako je objasnio u školama će biti i zaduženih koji će prijavljivati svaki slučaj kako bi se na vreme reagovalo.

- Svi će imati telefone Zavoda, ali nije to suština. Pratimo epidemiološku situaciju, prema tome nije samo škola. Bitna je kao mesto moguće transmisije. Ono što treba da pokažemo u naredne dve nedelje koliko je to što se dešava u skoli. Ovim merama toga treba da bude malo i retko, ako bude drugačije normalno da ćemo reagovati. Zavisi od toga kakva je izvan škola situacija, ako se tu naglo pogoršava moramo da reagujemo i prema školama – zaključio je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.