PRVI ČAS ĆE SUTRA U SVIM ŠKOLAMA BITI POSVEĆEN KORONA VIRUSU! Đaci ove godine mogu da zaborave ekskurzije
Mladen Šarčević izjavio da će se o korona virusu govoriti na dosta časova, Foto: Printscreen

PREPORUČENE MERE SE MORAJU POŠTOVATI

PRVI ČAS ĆE SUTRA U SVIM ŠKOLAMA BITI POSVEĆEN KORONA VIRUSU! Đaci ove godine mogu da zaborave ekskurzije

Ukoliko se pojavi u školi dete koji ima simptome kovid 19 infekcije, ministar kaže da svaka škola mora da ima prostor za izolaciju

Objavljeno:

U svim školama u Srbiji sutra će prvi čas biti posvećen kovid infekciji, ali će se o virusu korona govoriti i na časovima razredne nastave, građanskom vaspitanju, biologiji, fizičkom i zdravstvenom vaspitanju, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naveo da će najveći izazov u narednoj školskoj godini biti da ne dođe do opuštanja, već da se moraju poštovati preporučene mere. U školama moraju stalno biti pojačana dežurstva, đaci se moraju opominjati da nose maske, drže fizičku distancu...

Škole su dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

"Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama. Na osnovu toga davaćemo preporuke kako će se raditi od 15. septembra, kako od 1. oktobra. Ne smemo da idemo prebrzo", rekao je Ssarčević novinarima nakon obilaska Osnovne škole "Duško Radović" na Novom Beogradu.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se iznađu bolja rešenja.

Ssto se tiče održavanja higijene u školama, Ssarčević je naveo da ima dovoljno sredstava za dezinfekciju, da će škole detaljno da se čiste ujutro i uveče, a da će između smena biti obavezno provetravanje, dezinfekcija klupa, kao da će biti pojačana higijena fiskulturnih sala.

Dok je lepo vreme savet učiteljima i nastavnicima je, kad god to mogu, časove realizuju u prirodi i školskom dvorištu.

Ukoliko se pojavi u školi dete koji ima simptome kovid 19 infekcije, ministar kaže da svaka škola mora da ima prostor za izolaciju.

"Stav lekara je da je maska, ako je svi nose, dobro štiti. Nije predviđena tvrda izolacija. Mislim da su dovoljni elisa testovi", naveo je ministar.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.