21 godina je prošla od Oluje: U Srbiji parastos, Hrvati slave! (FOTO)
Foto: Nemanja Pančić

godišnjica zločina

21 godina je prošla od Oluje: U Srbiji parastos, Hrvati slave! (FOTO)

Prošla je 21 godina od zločinačke akcije Oluja.
Objavljeno: 17:09h

"Oluja" je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske. Akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i Hrvatskog vijeća obrane (vojska bosanskih Hrvata) na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

U operaciji "Oluja" učestvovalo je 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog vijeća obrane. Tim snagama su se, prema hrvatskim izvorima, suprotstavile srpske snage od oko 31.000 vojnika.

Nema preciznih podataka o žrtvama. Po nekim izvorima, u akciji hrvatske vojske "Oluja" nestalo je 1.805 osoba, a Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da je tokom te operacije poginulo ukupno 677 civila.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba od kojih 1.205 civila, među njima 522 žene i 12 dece.

U Srbiji parastos, Hrvati slave

Centralna državna manifestacija obeležavanja 5. avgusta - Dana sećanja na stradanje i progon Srba, biće održana večeras u naselju Busije u Zemunu, a obratiće se premijer Aleksandar Vučić.

Parastos za sve stradale Srbe služiće patrijarh srpski Irinej, manifestacija će biti nastavljena umetničkim programom pod nazivom "Naša je tuga...velika" i obraćanjem premijera Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i "devojke iz kolone", izbeglice dr Jelene Šarić, saopštila je vladina Kancelarije za saradnju s medijima.

Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovaće vlade Srbije i Republike Srpske, članovi Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i građani.

Srbi u Hrvatskoj žive kao psi: I deca nam uzvikuju Za dom spremni!

Busije je naselje u beogradskoj opštini Zemun, u kome većinu stanovništva čine srpske izbeglice iz BiH i Hrvatske, posle hrvatske vojne operacije "Oluja".

Hrvatska se sprema za sutrašnju centralnu proslavu 21. godišnjice vojno-policijske operacije "Oluja", tokom koje je iz te bivše jugoslovenske republike nasilno proterano više od 200.000 Srba.

Na centralnu proslavu u Kninu, kako je najavljeno, očekuje se dolazak oko 100.000 ljudi iz cele Hrvatske, za koje je obezbeđen i organizovani prevoz. Program centralne proslave u Kninu počinje ujutro, podizanjem hrvatske zastave na tvrđavi.

foto: Facebook/MarkoPerkovicThompson

Zatim će uslediti mimohod do Trga Ante Starčevića, a kod spomenika "Oluja 95" predstvanici države će položiti vence i zapaliti sveće u spomen poginulim hrvatskim vojnicima.

Potom će biti služena misa u kninskoj crkvi.

Uveče, na gradskom stadionu, biće održan koncert Marka Perkovića Tompsona, pevača poznatog po veličanju ustaša u svojim pesmama.

( Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.