NIJE SVE ZAVRŠENO! Srbija se oporavlja od korone, ali ovo morate da uradite ako primetite simptome!
Darija Kisić Tepavčević, Foto: Printscreen

DOBRO JE POSLUŠAJTE!

NIJE SVE ZAVRŠENO! Srbija se oporavlja od korone, ali ovo morate da uradite ako primetite simptome!

Kako dr Darija Kisić Tepavčević kaže, primenjivaće se sve mere za boravak u zatvorenim prostorima, a na prvom mestu nošenje maske.

Objavljeno:

Epidemiolog i član Republičkog kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji sve povoljnija, ali da bez obzira na ublažavanje mera, svi treba da budu strpljivi i da pokažu odgovornost.

Kisić Tepavčević je upozorila da je svaki izlazak iz kuće i dalje potencijalni rizik od inficiranja virusom Kovid-19 i da se treba ponašati u skladu sa tim, odnosno, primenjivati preventivne mere zaštite.

- Sada ponovo imamo stabilnu epidemiološku situaciju, ali idemo ka periodu godine kada počinje sezona respiratornih infekcija, tako da sve to moramo imati na umu. Koliko god se naše znanje o virusu menjalo, ono što je konstantno jeste da broj novoobolelih isključivo zavisi od toga koliko primenjujemo preventivne mere - rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

foto: Ilustracija, EPA-EFE/ MATTEO BAZZI

Ona je istakla da je, imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, pravi trenutak da počne nastava u školi i naglasila da će se situacija svakodnevno pratiti i da je važno što je školski sistem spreman za sve vidove nastave.

Kisić je podsetila da su date striktne preporuke za izvođenje nastave u školama sa najviše 15 đaka u učionici, dok će u svakoj klupi sedeti po jedan učenika.

Kako kaže, primenjivaće se sve mere za boravak u zatvorenim prostorima, a na prvom mestu nošenje maske.

"Najmlađi učenici nošenje maske prihvataju mnogo lakše i brže nego stariji. Biće edukacije nastavnika i ostalih zaposlenih, čitav prvi školski dan biće posvećen edukaciji o bezbednom boravku u školi", kazala je Kisić Tepavčević.

Podvukla je da su jasno određene procedure ukoliko se zarazi učenik ili zaposleni, a svaka škola imaće prostoriju za izolaciju.

Darija Kisić - Tepavčević
Darija Kisić - Tepavčević foto: Printscreen/Kurir

"Ako učenik ili zaposleni osete bilo kakve simptome zarazne bolesti, ne treba da dođu u školu taj dan. Ukoliko se tokom nastave razviju određeni simptomi, nastavnik treba da prekine čas i ode u najbližu kovid ambulantu, a po učenika dolaze roditelji ili staratelj i odvode ga na preged", kazala je Kisić Tepavčević.

Kako je objasnila, ako se utvrdi da je dete pozitivno, radi se epidemiološko istraživanje u razredu i procenjuje stepen rizika, a primenjivaće se određene mere u skladu sa procenom situacije, od kućne izolacije čitavog odeljenja u period do pojedinačnih mera prema pojedinim učenicima.

"Čak i pod pretpostavkom da je u odeljenju bila inficirna osoba, ukoliko su se poštovale preventivne mere, rizik prenošenja infekcije je sveden na minimum", naglasila je Kisić Tepavčević.

Dodala je da će se,kada je reč o časovima fizičkog vaspitanja, poštovati sve mere prevenčije i redovno čistiti i dezinfikovati sale, rekviziti, lopte, a imajući u vidu da je fizička aktivnost važna za zdravlje dece, nastava će biti bazirana uglavnom na individualnim vežbama.

Upitana i za odluku Kriznog štaba da se više neće raditi rade tri kontrolna testa, Kisić Tepavčević je kazala da je to preporuka SZO od 17.juna i da ju je većina zemalja usvojila pre više od mesec dana, a da je Srbija zbog epidemiološke situacije zadržala konzervativni pristup.

Govoreći o trajanju antitela na koroba virus, kazala je da o tome još niko nema odgovor, ali da nivo antitela vremenom pada kod svih bolesti.

"Ali postoji ćelijski imunitet, odnosno memorijske ćelije. Kada padne nivo antitela koji je merljiv, ukoliko organizam ponovo dođe u kontakt virusom koji je već preležao, memorijske ćelije ga brzo prepoznaju i stvara se nova količina antitela", objasnila je Kisić Tepavčević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.