KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO SRBIJI: Ovo su njihove poruke narodu o KORONI (VIDEO)
Prema poslednjim podacima na respiratoru se nalazi 36 ljudi, Foto: Tanjug

KRIZNI ŠTAB

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO SRBIJI: Ovo su njihove poruke narodu o KORONI (VIDEO)

U poslednja 24 časa na koronavirus je testirano 9.513 osoba, 108 bilo je pozitivno, a na žalost dve osobe su preminule

Objavljeno: 15:52h

Konferencija za medije Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 održala se u Beogradu.

U poslednja 24 časa na koronavirus je testirano 9.513 osoba, 108 bilo je pozitivno, a na žalost dve osobe su preminule.

Prema poslednjim podacima na respiratoru se nalazi 36 ljudi.

Novinarima se ispred kriznog štaba obraćaju Darija Kisić Tepavčević, Predrag Kon i Zoran Gojković.

- Ukoliko gledamo od početka pandemije, ukupan broj testova je 12.900 urađen na 100.000 stanovnika. Ako se poredimo sa zemljama u regionu, u Hrvatskoj je to 4 puta manji broj, a u Rumuniji 8.700 na 100.000 stanovnika - rekla je doktorka Kisić Tepavčevič i podsetila da je broj testiranih stanovnika najviši u regionu.

foto: Printscreen/Kurir

- Situacija u Novom Pazaru je kao i u većini zemlje, epidemiološki dobra, ali smo daleko od konačne pobede. Nadam se da ćemo svi shvatiti da u budućnosti poštovanje mera i maksimalna disciplina nas vode ka uspešnom završetku epidemije. I da zahvalim građanima Srbije koji shvataju u kakvom vremenu sada živimo i koji sa 100 odsto podržavaju rad Kriznog štaba i lekara u Srbiji - kaže Gojković.

- Pozivam građane Srbije da shvate u kakvom vremenu živimo i da pruže punu podršku svim zdravstvenim radnicima, rekao je Zoran Gojković.

foto: Printscreen/Kurir

O PCR testovima

- Od sredine juna je preporuka SZO, ako imate simptome bolesti oni su najvažniji, a ako ih nemate posle 14 dana, nema potrebe da se opet testirate. potrebno je najmanje 3 dana da bude bez ikakvih simptoma. Kontrolni pregled je veoma bitan. Imate situaciju da nalaz bude negativan, a da čovek i dalje ima smetnje. PCR testiranje je veoma bitno u recimo domovima za stare ili onkološkim centrima, nego u slučaju kontrolnih testova, jer je bitnije opšte stanje zaraženog, koje ne mora biti pokazano testom, nego rezultat testa. - rekao je Kon.

On je dodao da se kontrolni testovi dalje ne rade zbog toga što je potvrđeno da po isteku 14 dana virus nema mogućnost prenošenja.

foto: Printscreen/Kurir

Doktorka Kisić Tepavčević je istakla da je pregled veoma važan.

- Zadržali smo konzervativan pristup, odnosno kontrolno testiranje nakon preležane bolesti. Pacijent se ne hospitalizuje na osnovu pozitivnog testa nego na osnovu znakova bolesti ustanovljenih kliničkim pregledom i laboratorisjkim nalazom. Ista situacija je i sa otpustom, ali ta osoba mora da perovede još dve nedelje u samoizolaciji. Nakon toga se radi i pregled kod odabranog lekara. Postoje određene situacije kad je potrebno kontrolno testiranje zbog epidemioloških indikacija - dodala je doktorka.

foto: Printscreen/Kurir

Kada je reč o danas donešenoj odluci da nije obavezan karantin u povratku sa letovanja, doktorka Kisić Tepavčević rekla je da je svako pojedinačno morao da donese odluku o preuzimanju odgovornosti za sebe i svoju porodicu.

- Apelujemo na sve građane kad se vrate u zemlju na maksimalnu predostrožnost u periodu od 14 dana. Na taj način sprečilo bi se sekundarno inficiranje stanovništva. Svi treba da podele odgovornost - naglasila je Kisić Tepavčević.

Iako neće biti propisan karantin za građane Srbije koji se vrate s letovanja, članovi kriznog štaba apeluju na njih da se strogo pridržavaju preporučenih mera.

- Nećemo nikog kažnjavati, ali verujemo da će se građani ponašati s najvećim stepenom odgovornosti. Ne bi trebalo da se mešaju sa drugim ljudima 14 dana kad je reč o odraslima, odnosno 10 kad se radi o deci.

Kon je rekao da ćemo imati udar povratka i da bi o tome trebalo da se razmišlja, i još jednom napomenuo da građani treba da poštuju upozorenja.

Podsetimo na to da je Krizni štab za borbu protiv korona virusa danas odlučio da karantina za naše građane koji se vraćaju iz inostranstva neće biti, ali da je preporuka da školarci prvih 10 dana od dolaska u Srbiju ne idu u školu, već da nastavu prate onlajn.

Osim toga, Krizni štab je danas odlučio i da se rad prodavnica pomeri sa 21 na 23 sata, kafića sa baštama sa 23 na 01, a odlučeno je i da maksimalan broj ljudi koji može da se okupi na otvorenom i u zatvorenom prostoru sa 10 poveća na 30.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.