MISTERIJA VILJAMOVKE! Zna se  da li će se u Kruševcu medicinske ustanove dezifinkovati rakijom!
Foto: Profimedia

Rakija

MISTERIJA VILJAMOVKE! Zna se da li će se u Kruševcu medicinske ustanove dezifinkovati rakijom!

Javnost se uzburkala nakon objave rešenja Vlade Srbije da se dvema ustanovama bez naknade ustupi rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005.

Objavljeno:

Viljamovka će biti prerađena u medicinski alkohol u pogonima aleksandrovačke "Vino Župe".

Crveni krst i Opšta bolnica u Kruševcu neće biti dezinfikovani rakijom viljamovkom iz 9.196 flaša, kao što se pomislilo nakon informacije objavljene u Službenom glasniku. Reč je zapravo o donaciji zaplenjenog alkoholnog pića koje će biti prerađeno u medicinski alkohol i tek tada isporučeno Crvenom krstu i bolnici.

Javnost se uzburkala nakon objave rešenja Vlade Srbije da se dvema ustanovama bez naknade ustupi rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005.

U Crveni krst i bolnicu, međutim, neće ući viljamovka, već medicinski alkohol, objašnjava sekretarka Crvenog krsta Kruševca Emina Todorović. Ona je objasnila da ta organizacija svakako, vodeći se međunarodnim odredbama u vezi sa Crvenim krstom, ne prima donacije u vidu alkohola i cigareta.

Ona je pojasnila da je, zapravo, reč o medicinskom alkoholu.

- Sa aleksandrovačkom kompanijom "Vino Župa" imamo dogovor da se besplatno uradi redestilacija rakije u medicinski alkohol, koji će se onda koristiti za dezinfekciju. Imamo veliki broj molbi i zahteva koje svakodnevno upućujemo na državnom nivou, ovo nije prva saradnja sa Vladom Srbije. Imali smo saradnju sa Ministarstvom za trgovinu, koje nam je ponudilo oduzeta drva skladištena u Kruševcu. Mi smo ih prosledili ljudima koji su imali velike gubitke u poplavama. Sada, imajući u vidu da nas na jesen najverovatnije očekuje novi talas korona virusa, te da će svakako biti i veće potrebe za sredstvima za dezinfekciju, našem gradu ova pomoć puno znači - navodi sekretarka Crvenog krsta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbijadanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.