Ministar Vulin: O izviđačkim četama se posebno vodi računa
Foto: Ministarstvo odbrane

obuka vojnika

Ministar Vulin: O izviđačkim četama se posebno vodi računa

Komandir izviđačke čete u 20. komandnom bataljonu Druge brigade kopnene vojske major Srđan Svilar objašnjava koji segmenti obuke su prikazani tokom današnjeg obilaska.

Objavljeno:

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković obišli su danas pripadnike izviđačke čete 20. komandnog bataljona Druge brigade kopnene vojske, koji na planini Goč kod Kraljeva realizuju obuku u posebnim uslovima. - Izviđačke jedinice su veoma važan deo naše Kopnene vojske. Ovo su spremni, dobro obučeni i veoma pripremljeni borci koji su u stanju da idu daleko u neprijateljsku teritoriju, da donesu informacije i ispune baš svaki zadatak koji se pred njih postavi. Upravo zbog toga o njima se posebno vodi računa, da imaju drugačije uniforme, drugačiju opremu. Trudimo se da obezbedimo odgovarajuće stimulacije da bi bili zadovoljni i da bi bili motivisani da rade zaista težak i zahtevan posao - izjavio je ministar Vulin nakon obilaska.

foto: Ministarstvo odbrane

Fizička sprema koju pripadnici izviđačkih jedinica evidentno poseduju nije jedino što je potrebno kako bi uspešno izvršavali zadatke, naglašava ministar Vulin i dodaje da je osim toga potrebno znanje, uporan i mukotrpan rad na obučavanju i neprekidno učenje. - Svi pripadnici Vojske Srbije uvek se obučavaju i uvek opremaju, ali pripadnici jedinica kakve su izviđači pokazuju nam svima koliko se može uraditi kada ste motivisani, kada imate dobre starešine i kada volite svoj poziv - rekao je ministar Vulin. Komandir izviđačke čete u 20. komandnom bataljonu Druge brigade kopnene vojske major Srđan Svilar objašnjava koji segmenti obuke su prikazani tokom današnjeg obilaska. - Na prvoj radnoj tački prikazali smo obuku u borenju i obuku u gađanju nožem. Na drugoj radnoj tački pokazali smo taktičku obuku specijalnih dejstava i rad izviđačke grupe, a na trećoj tački prikazali smo sadržaje samostalne ishrane u prirodi - rekao je major Svilar, dodavši da se za vreme obuke u posebnim uslovima leti pripadnici izviđačke čete pripremaju za izvršavanje zadataka u otežanim terenskim uslovima i uslovima otežanog snabdevanja hranom i vodom. Stariji vodnik Ivan Vučković jedan je od pripadnika izviđačke čete koji je demonstrirao kako u prirodi doći do namirnica za ishranu i kako se te namirnice pripremaju i čuvaju. - Prilikom prikupljanja podataka treba da boravimo na neprijateljskoj teritoriji, a ukoliko nam tada logistika nije dostupna, sami moramo da vršimo pripremu hrane. Na radnoj tački koja se naziva samostalna ishrana u prirodi pokazali smo kako se vrši termička obrada hrane koju smo uhvatili. Vidimo da se suši, dimi, peče hleb… Od biljaka smo pripremili veliki broj napitaka i čajeva koji služe za jačanje imuniteta i okrepljenje organizma, kako bismo nastavili izvršenje zadatka. Od životinja pripremali smo razne vrste zmija, otrovnica i one koje nisu otrovne, žaba, riba, rakova, puževa, a postavljanjem zamki i srna, zečeva, fazana i insekata koje možemo koristiti za ishranu - rekao je stariji vodnik Vučković. O opremi koju koriste pripadnici izviđačke čete, koja je danas prikazana, govorio je stariji vodnik prve klase Ivan Radosavljević. - Predstavili smo optoelektronska sredstva novije generacije, koja smo dobili u skorije vreme, među kojima je i dron. Prikazali smo i sredstva koja su već neko vreme na upotrebi u izviđačkoj četi, a koja pripadnici Druge brigade kopnene vojske koriste tokom izvršavanja svakodnevnih, redovnih zadataka, a posebno u toku izvršavanja zadataka u Kopnenoj zoni bezbednosti. Sredstva su veoma pouzdana i pružaju nam kvalitetno prikupljanje obaveštajnih podataka koje dalje prosleđujemo pretpostavljenoj komandi konkretno - ističe stariji vodnik prve klase Radosavljević i navodi da su neka od tih sredstava termovizijska kamera, spoter, dnevno-noćni laserski daljinomer i pasivne naočare. Obilasku pripadnika izviđačke čete prisustvovao je i načelnik štaba Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Ministarstvo Odbrane)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.