NA GLAVU SRPSKOG JUNAKA KORA OD LUBENICE, U RUCI METLA: Oskrnavljeni spomenici Jehlički i bataljonu 1.300 kaplara
Oskrnavljeni spomenici, ilustracija, Foto: Uziceoglasnatabla.com

vandali

NA GLAVU SRPSKOG JUNAKA KORA OD LUBENICE, U RUCI METLA: Oskrnavljeni spomenici Jehlički i bataljonu 1.300 kaplara

Najupadljiviji detalj su kante crvene boje

Objavljeno:

Spomenik posvećen bataljonu 1.300 kaplara i spomen-bista Josifu Jehlički, koji se nalaze na Trgu Svetog Save u centru Užica, oskrnavljeni su u noći između nedelje i ponedeljka.

Na glavu bronzane figure, koja predstavlja mladog srpskog vojnika iz Prvog svetskog rata, ostavljena je kora od lubenice, deo odeće obešen je ispod vrata kao portikla, u jednoj ruci se nalazi flaša soka dok je u drugoj metla, a najupadljiviji detalj su kante crvene boje.

Na susednu bronzanu bistu Josifu Jehlički, Čehu i profesoru fizičke kulture koji je zaslužan za osnivanje sokolskog pokreta početkom 20. veka i izgradnju nekadašnjeg reprezentativnog zdanja Sokolskog doma u Užicu 1934. godine, takođe je postavljena kanta za smeće.

Bronzano poprsje je delo beogradskog akademskog vajara Nikole Kolje Milunovića i na Trgu Svetog Save je postavljeno 2014. godine.

Na prostoru oko spomenika i biste, kao i obližnje crkve Svetog Đorđa, vandali su ostavili ostatke hrane, srču, plastične flaše i konzerve od piva i sokova. Radnici JKP Bioktoš su u ponedeljak uklonili tragove vandalizma, a komunalna policija je najavila da će podneti prijavu Policijskoj upravi Užice, kako bi se otkrili počinioci tog nedela.

Građani Užica, posredstvom društvenih mreža, izražavaju ogorčenje skrnavljenjem spomenika, uz pretpostavke da su to uradile mlađe osobe.

„Ovo je sramota nas odraslih, države, vlasti, obrazovanja, roditelja, pa tek onda mlađahnih vandala“. „Zato što ne poznaju sopstvenu istoriju. Zato što je škola urušena institucija. Zato što se na nacionalnim frekvencijama prikazuju Farme, Zadruge, Parovi… E, zato nemaju poštovanja ni prema kome i ni prema čemu“, „Sramota i tuga. Roditelji, stidite se na ovakvom vaspitanju svoje dece“. To su samo neki od komentara ogorčenih Užičana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.