SRPSKI JEZIK IMA REČ OD 29 SLOVA I NAJDUŽA JE U NAŠEM JEZIKU! Čekajte da čujete njeno značenje
Foto: Wikipedia

ZAnimljivo

SRPSKI JEZIK IMA REČ OD 29 SLOVA I NAJDUŽA JE U NAŠEM JEZIKU! Čekajte da čujete njeno značenje

Ali, da li ste se nekada zapitali koja je najduža reč u srpskom jeziku?

Objavljeno: 10:30h

Da li ste znali da je upravo ova reč najduža reč u srpskom jeziku?

Srpski jezik je jezik sa veoma dugom istorijom, a sve to ima veze i sa istorijom Srba i uopšte istorijskim i političkim prilikama, koje su uticale na sve, pa sam tim i na jezik. Neke od zanimljivosti o srpskom jeziku je ta da srspki jezik ima 30 slova i da se upravo svako slovo izgovara upravo onako kako se i piše, što je retkost u evropskim i svetskim jezicima.

Srpskim jezikom govori više od 12 miliona ljudi širom sveta.

U prvom delu Ustava Republike Srbije, u načelu Ustava stoji, u članu 10 (jezik i pismo) stoji: "U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava." Takođe, navešćemo i činjenicu da je najznačajniji spomenik kulture pisan ćirilicom, koje je Miroslavljevo jevanđelje iz 12. veka.

Ali, da li ste se nekada zapitali koja je najduža reč u srpskom jeziku?

Verovatno će svi pomisliti na neku latinsku reč koja je u vezi sa medicinom, poput otorinolaringologija (20 slova). Mnogi primeri navode da je reč prestolonaslednikovica, reč od 22 slova najduža reč na srpskom jeziku. Takođe, kao najduža reč u srpskom jeziku navodi se i reč – antisamoupravnosocijalistički, reč od 29 slova.

Ono što je zanimljivo je da su rekorde u sastavljanju što dužih reči postavili stanovnici zemalja Skandinavije. Tako na primer ova reč „Sparvagnsaktiebolagsskensmutsskjutarefackforeningspersonalbekladnad“ na švedskom jeziku znači - zaliha uniforma namenjena osoblju unije tramvajskih kompanija.

„Kindercarnavalsoptochtvoorbereidingswerkzaamheden" je reč kojom se Holanđani koriste da označe pripreme za dečiji festival, odnosno dečiji karneval. Dok Danci koriste, priznaćete, veoma komplikovanu reč za specijalizaciju doktora "Speciallaegepraksisplanlaegningsstabiliseringsperiode".

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.