UVEDENA NOVA PRAVILA U SAOBRAĆAJU I VAŽE ZA SAMO POJEDINE VOZAČE! Pogledajte da li ste jedni od NJIH
saobraćaj, Foto: Printscreen

ne važi za sve

UVEDENA NOVA PRAVILA U SAOBRAĆAJU I VAŽE ZA SAMO POJEDINE VOZAČE! Pogledajte da li ste jedni od NJIH

U mnogim drugim zemljama zakonska regulativa već je usvojena.

Objavljeno:

Vožnja električnih trotineta biće uskoro regulisana, i to u novom zakonu o bezbednosti saobraćaja, koji je u pripremi.

Korišćenje električnih trotineta u saobraćaju u Srbiji još nije regulisano iako je bilo je situacija u kojima je dolazilo do sudara sa drugim vozilima ili pešacima. U mnogim drugim zemljama zakonska regulativa već je usvojena.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja (ABS) kažu da se uveliko radi na novom zakonu. Na tome radi radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova, a očekuje se da će predlog tog zakona biti gotov do kraja ove godine, kaže pomoćnica direktora ABS Svetlana Miljuš.

Predlog pravila

1. Vožnja samo po trotoaru

2. Maksimalna brzina šest kilometara na sat (razmatra se povećanje na osam)

3. Moguća obaveza nošenja reflektujućih prsluka

4. Moguća obaveza prednjeg i zadnjeg svetla, kao i kod biciklista

5. Deca do osam godina neće smeti da voze trotinet

6. Deca do 12 godina moraće da nose kacigu

Navela je da smo najpribližniji modelu koji se primenjuje u Sloveniji, po kome se električni trotineti ne smeju voziti po kolovozu, već po trotoaru, i to brzinom ne većom od brzine hoda, što je, dodala je, oko šest kilometara na sat. Prema saznanjima Srpskog telegrafa, realno je i da će se ova brzina donekle korigovati, bar na osam kilometara na čas.

Najnoviji slučaj saobraćajne nesreće prilikom vožnje električnog totineta dogodio se u Nišu, kada je dečak (12) koji je vozio električni trotinet povređen prilikom sudara sa taksi vozilom u pokretu.

- Ukoliko su na trotoaru, trebalo bi da se trotineti ne kreću brzinom koja je veća od brzine hoda, a to je oko šest kilometara na čas jer pešaci ne očekuju da se pojavi neko ko se brže kreće od njih. Treba da vode računa i na decu, da se ne zaleću da ih ne bi povredili jer roditelji slobodnije puste decu da se kreću na trotoaru - objasnila je Miljuševa.

U Francuskoj su prethodnim zakonom svi električni dvotočkaši smatrani pešacima, dok će im novim zakonom biti zabranjeno da se kreću trotoarom, već će to moći samo biciklističkom stazom i kolovozom. Uz obavezu da će pri svakom prelazu preko trotoara morati da siđu sa trotineta i da ga guraju.

Apelovala je i na roditelje da dete, pre nego što mu kupe trotinet, dobro upoznaju sa rizicima upravljanja trotinetom, pravilima ponašanja i o tome gde i kako treba upravljati tim vozilom, kao i da mu nabave svu zaštitnu opremu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.