VELIKA VREMENSKA PROGNOZA ZA BALKAN: Ovakvu jesen NIKAD DOSAD NISMO IMALI!
Vreme u Srbiji / Ilustracija, Foto: PRINTSCREEN ACCUWEATHER

VREMENSKA PROGNOZA

VELIKA VREMENSKA PROGNOZA ZA BALKAN: Ovakvu jesen NIKAD DOSAD NISMO IMALI!

U prvoj polovini jesenje sezone veća opasnost od olujnih vetrova očekuje se u severozapadnom i zapadnom delu kontinenta

Objavljeno:

Nakon suše koja je ovo leto pogodila mnoge evropske regije, stižu kiša i osveženje, najavljuje meteoservis AccuWeather u svojoj prognozi za nadolazeću jesen. Tradicionalno aktivna sezona uragana na Atlantiku 2020. godine verovatnija je za Severnu Ameriku nego Evropu, ali povećan broj tropskih dana takođe povećava šanse da se ovi sistemi prebace preko Atlantika i zahvate Zapadnu Evropa poput tropske kiše. Prema AccuVeather meteorologu Tiler Roisu, tropske oluje mogle bi da pogode Evropu u različitim oblicima, od blagog vetra do jakog naleta, od lagane kiše do velikih poplava. Kišne oluje, napominje se u izveštaju, mogu biti korisne za područja Španije, Portugala i Francuske koja su ovog leta pogodila sušu.

U prvoj polovini jesenje sezone veća opasnost od olujnih vetrova očekuje se u severozapadnom i zapadnom delu kontinenta.

U drugom delu jeseni vremenski obrazac će se promeniti, pa će se povećati rizik od oluja u južnoj Francuskoj i Portugalu, dok će pretnja u Nemačkoj i severnoj Francuskoj opadati. Očekuje se da će oluja biti toliko jaka da će dovesti do oštećenja drveća, nestanka struje, ali i poplava.

- Prema podacima o severnim olujama u prvoj polovini sezone, severozapadnoj Evropi, Britanskim ostrvima, području od Norveške do severne Francuske i severne Nemačke, mogli bi očekivati veću pretnju od olujnih vetrova od južne Francuske i Portugala. To ne znači da neće biti određenih uticaja na jugozapadni deo Evrope tokom jeseni - najavljuje meteorolog Rois.

Prelaz sa leta na jesen biće neprimetan mnogim Evropljanima jer će visoke temperature u zapadnim i centralnim delovima kontinenta postojati do septembra. U Španiji bi kombinacija vrućine i suše mogla da donese iznad prosečno toplo vreme u prvom delu jeseni. Prilično vlažna leta u Norveškoj i Finskoj nastaviće se kišnijoj jeseni, zahvaljujući severnoevropskim olujama koje se očekuju. Kiša neće prestati do drugog dela sezone, kada će se vratiti sušnije vreme, a možda i toplije uoči zime.

Prognoza za srednju i jugoistočnu Evropu

U srednjoj i jugoistočnoj Evropi promene sredinom jeseni ponegde će doneti skoro zimsko vreme.

- Promena obrasca sredinom jeseni doneće olujno i hladnije vreme u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Ovo će doneti iznad prosečne snežne padavine u višim predelima Alpa i skijališta. To bi moglo značiti raniji početak skijaške sezone na nekim destinacijama, posebno u centralnoj Almapi - predviđa stariji meterolog Alan Reppert. U dolinama u unutrašnjosti Balkana i na sjeveru Ukrajine moglo bi doći do oštećenja ako dođe do umerenog nakupljanja snega dok su lišće još uvek na drveću.

Pretnja hladnih struja u Poljskoj, Nemačkoj, pa čak i istočnoj Francuskoj će se povećavati. To bi moglo dovesti do nešto ispod prosečnih temperatura u Nemačkoj i posebno Poljskoj, te u baltičkim državama ili čak na severu Ukrajine - upozorava Rois. S dolaskom hladnog vazduha izgledi za sneg će se povećati u zemljama poput Poljske, Bjelorusije i baltičkih zemalja, pa sve do severne Ukrajine. „Ne očekujemo iznad prosečne snežne padavine, ali moglo bi biti nekoliko dana malo snega“, zaključuje Rojs.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.