OGLASILA SE VLADA SRBIJE! Ovo su sve promene u merama u borbi protiv korone
Od ponedeljka 24. avgusta biće dozvoljeno održavanje kulturnih dešavanja, Foto: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC

ODLUKA KRIZNOG ŠTABA

OGLASILA SE VLADA SRBIJE! Ovo su sve promene u merama u borbi protiv korone

Neophodno je da građani i dalje nose maske u zatvorenim prostorima, redovno peru ruke, koriste dezinfikaciona sredstva i održavaju razdaljinu

Objavljeno:

Posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima ponovo će biti dozvoljene, a od ponedeljka, 24. avgusta, biće dozvoljeno i održavanje kulturnih dešavanja sa prisustvom publike, poput bioskopa, pozorišta i koncerata u institucijama kulture, uz ograničenja kojih se organizatori moraju strogo pridržavati.

To je danas odlučio Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovnišstva od zarazne bolesti COVID-19 na kojoj je bilo reči o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srbiji, saopštila je Vlada Srbije.

Od ponedeljka će biti dozvoljeno prisustvo publike ili gledalaca na kulturnim događajima, ali njihov broj ne sme da prelazi pet stotina. To znači da ni u bioskopskim i pozorišnim salama, ali ni u većim halama i arenama, ne sme biti više od 500 gledalaca.

Dodatno, organizatori treba da se pridržavaju svih preventivnih mera pri organizovanju događaja, koje su dogovorene na sastanku premijerkeAne Brnabić i predstavnika pozorišta, bioskopa i manifestacija.

Naime, moraju se nositi maske i poštovati fizička distanca od 1,5 metar odnosno jednog praznog sedišta između ljudi. Određena je i adekvatna fizička distanca na događajima na otovernom.

Takođe, odlučeno je da se nakon mnogo vremena, na temelju nešto povoljnije epidemiološke situacije, a u cilju očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, dozvole posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima.

Posete su dozvoljene isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivnih mera i protokola o posetama.

Krizni štab podseća sve građane da se epidemiološka situacija postepeno poboljšava, ali da je opasnost od zaraze virusom korona i dalje prisutna.

"Ukoliko naša disciplina ne bude bila na visokom nivou u narednom periodu, to će se vrlo jasno odraziti brojem pregleda i hospitalizovanih osoba u narednom periodu", navodi se u saopštenju.

Neophodno je da građani i dalje nose maske u zatvorenim prostorima, redovno peru ruke, koriste dezinfikaciona sredstva i održavaju razdaljinu.

Krizni štab nastavlja da prati razvoj epidemiološke situacije i prilagođava preventivne mere trenutnom stanju.

"Veoma je bitno da i dalje budemo odgovorni prema sebi i drugima i poštujemo sve mere, jer ćemo samo tako svi zajedno doći do cilja a to je konačna pobeda nad korona virusom", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.