ĐACI SE U KLUPE VRAĆAJU 1. SEPTEMBRA! Ovih 5 ŠKOLSKIH PRAVILA će svi morati da poštuju!
Đaci, Foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

ODLUČENO

ĐACI SE U KLUPE VRAĆAJU 1. SEPTEMBRA! Ovih 5 ŠKOLSKIH PRAVILA će svi morati da poštuju!

Učenici će nositi masku (ne moraju da budu troslojne) i moći će da je skinu samo dok sede u klupi

Objavljeno:

Đaci se 1. septembra vraćaju u školske klupe, uz poštovanje određenih mera, ali i uz dodatnu opreznost, koja obavezuje roditelje i prosvetne radnike

Ukoliko se jedan od đaka zarazi koronom, svi ostali u razredu će biti testirani, ali neće ići u izolaciju, već će nastaviti da dolaze u školu. To dete biće udaljeno iz razreda dok se ne izleči. Ako se tegobe jave u školi, na času, nastavnik je u obavezi da odmah pozove telefonom roditelje da dođu po dete. Ukoliko se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće dolaziti u školu čak i ako nije zaražen. Takođe, roditelji moraju svaki dan da provere zdravlje svog deteta i da mu izmere temperaturu pre polaska u školu.

Učenici će nositi masku (ne moraju da budu troslojne) i moći će da je skinu samo dok sede u klupi.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da se ne treba plašiti polaska u školu, jer se ta ista deca mesecima već druže i provode vreme zajedno, dok će u školama biti obavezno poštovati određene mere zaštite uz drugačiju organizaciju nastave.

Pet školskih pravila:

1. Ukoliko jedan učenik dobije koronu, ostali će biti testirani, ali će nastaviti rad 2. Ako se u porodici nekog đaka pojavi korona, on neće ići u školu iako nije zaražen 3. Ukoliko se tegobe jave u školi, na času, nastavnik je u obavezi da pozove telefonom roditelje da dođu po dete 4. Đaci mogu da skinu masku dok sede u klupi. Masku će ponovo staviti kada idu do toaleta, na velikom odmoru... 5. Troslojne maske neće biti obavezne

- Prosvetnim radnicima će u dogovoru sa školskim lekarima biti pojašnjeno kako da se ponašaju i prepoznaju simptome. Nije to ništa teško niti komplikovano, uz malo dobre volje i organizacije, sve će to proći u najboljem redu. Škola treba da im da uputstvo, već na prvom času moraju dobiti informacije o maskama, njihovom korišćenju, fizičkom odstojanju, dezinfekciji i pranju ruku - objašnjava Tiodorović i dodaje:

- Zadatak svakog roditelja je da pošalje zdravo dete u školu, to znači da ono nema nikakve tegobe, ni temperaturu, ni bol u grlu, ni dijareju ili bilo koji drugi problem.

Epidemiolog dr Predrag Kon upozorava da je očekivano da će virus ući u škole, ali da se merama prevencije može sprečiti njegovo veće prenošenje i širenje.

- Važno je da se nosi maska. Deca će je skinuti dok sede u školskoj klupi, ali je moraju ponovo staviti kada odlaze do toaleta, na velikom odmoru. Moraće da je nose i u školskom dvorištu ako su zbijena jedna uz druge - objasnio je dr Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.