Poražavajuće brojke: Na magnetnu rezonancu čeka 12.000 ljudi, neki i do godinu i po dana!
Foto: Reuter

ko preživi, pričaće

Poražavajuće brojke: Na magnetnu rezonancu čeka 12.000 ljudi, neki i do godinu i po dana!

Ako bi danas pokušali da zakažete magnetnu rezonancu glave u Kliničkom centru Srbije, pod uslovim da se ne radi o hitnom slučaju, na pregled bi stigli najverovatnije u aprili ili maju sledeće godine.
Objavljeno:

U ovom trenutku u Srbiji skoro 12.000 ljudi čeka na pregled magnetnom rezonancom. Zbog zastarelosti, aparati se često kvare, pa se na snimanja nekada čeka i do godinu dana.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Mi imamo svega 17 magnetnih rezonanci, odnosno 0,27 na 100.000 ljudi, što je nedovoljno i ispod evropskog proseka. Ove sofisticirane mašine u našem zdravstvenom sistemu stare su i više od 10 godina. Snimanja se vrše nekada i u više od dve smene, pa i ne čudi što je stalno neki aparat u kvaru. A to umnogome povećava već pozamašnu listu čekanja.

foto: Stock

Pacijenti najviše čekaju upravo u Kliničkom centru Srbije, gde je na listi čak 5.284 ljudi. KCS ima četiri magnetne rezonance. Aparati rade u dve smene, a dva puta mesečno i vikendom.

Dnevno bude do 100 pregleda pa ipak, lista čekanja se samo povećava. Najveći problem je, međutim, kada se pokvare magnetne u drugim beogradskim ustanovama, ali i u unutrašnjosti, što se često dešava, svi pacijenti se upućuju upravo u Klinički cenatar, koji je prenatrpan.

Nadležni najavljuju nabavku nove dijagnostičke opreme do kraja godine, a sada se procenjuje gde najviše nedostaju aparati i šta je potrebno nabaviti.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić kaže da su u pregovorima sa Svetskom bankom kako bi se relokacijom finansijskih sredstava od 30 miliona evra obezbedila dodatna sredstva za kupovinu magneta, skenera i ultrazvučnih aparata do kraja godine.

foto: Wikipedia/Jan Ainali

- Svaki aparat je skup, a ne želimo da kupimo bilo koji, kada postoje i one magnetne od tri ili šest tesla, koji su daleko bolje od onih od 1,5 koje sada imamo - kaže dr Vekić.

Problem je i magnetna za decu

Ne postoji tačan podatak koliko dece čeka na pregled na magnetnoj rezonanci, s obzirom da samo dve ustanove, Univerzitetska klinika u Tiršovoj i Institut za majku i dete, rade preglede za najmanje. Kada se aparat pokvari u jednoj bolnici, najmlađi se prebacuju u ovu drugu ustanovu ili pak upućuju kod privatnika o svom trošku.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.