NE PLAŠIM SE KORONE JER SAM VAN PAMETI, ALI ĆU IĆI U GRČKU JER VOLIM 1 STVAR: Pitali smo građane, hoće li na MORE?
Anketa / Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs, Profimedia

TURIZAM NA RESPIRATORU

NE PLAŠIM SE KORONE JER SAM VAN PAMETI, ALI ĆU IĆI U GRČKU JER VOLIM 1 STVAR: Pitali smo građane, hoće li na MORE?

Dok korona hara, a turisti se nećkaju...

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Leto je na izmaku, a cene turističkih aranžmana su sve niže. Svaka zemlja ima svoja pravila u vezi sa turistima jer se epidemiološke procedure menjaju iz dana u dan! Obavezno se informišite o epidemiološkoj situaciji u zemlji gde želite da otputujete na odmor, savetuju stručnjaci.

Naime, svakodnevno slušamo da je za ulazak u pojedine zemlje potreban negativan PCR test na koronavirus koji ne sme da bude stariji od 72 sata i na lični zahtev košta oko 6.000 dinara. Takođe, za pojedine zemlje je obavezan karantin po dolasku iz inostranstva, što je mnoge turiste ta činjenica odvratila od putovanja.

foto: profimedia

Ekipa portala Espreso.co.rs je pitala sugrađane, hoće li ići na letovanje s obzirom na to da su cene turističkih aranžmana znatno snižene, a sa druge strane smo u jeku pandemije koronavirusa.

Poslušajte šta smo zabeležili na terenu.

Većina koju smo anketirali je izjavila da ove godine neće ići na letovanje što zbog koronavirusa, što iz drugih razloga.

Neću ići na letovanje ove godine jer je situacija takva da uopšte ne bi trebalo napuštati zemlju zbog virusa".

Imam kuću na moru, ali nisam mogla da odem ove godine jer je granica sa Crnom Gorom bila zatvorena zbog korone".

Definitivno nećemo ići na more zbog korone, a inače bi otišli u Hrvatsku, da nije ovakva situacija."

Ipak, bilo je i onih koji kako kažu, ne prezaju od virusa i epidemioloških procedura, te su stoga čvrsto rešeni da otputuju van zemlje.

Ove godine ću ići u Grčku jer tamo imam prijatelje koje volim. Ne plašim se ovih epidemioloških mera jer sam malo "van pameti". Nije prijatno, ali poštujem odstojanje od dva metra i imam masku", kaže kroz smeh anketirana.

foto: Profimedia

Podsetimo, negativan PCR test na koronavirus je neophodan, ukoliko odlučite da putujete u Crnu Goru, Hrvatsku ili Severnu Makedoniju. Za državljane Republike Srbije granice su otvorene za odlazak u Bosnu i Hercegovinu.

Od 5. jula Grčka je zatvorila sve drumske prelaze za državljane Srbije, a obustavljen je i avio-saobraćaj, uključujući i čarter letove, te se još uvek ne zna do kada će ove mere biti na snazi.

Austrija je pooštrila mere, pa su jasno naglasili da ljudi koji žive u rizičnim regionima, misleći na sve države Balkana, moraju da imaju PCR test ne stariji od 72 sata na virus korona. Takođe, oni koji se upute u Austriju, a nemaju test, trebalo bi da idu u samoizolaciju, te o svom trošku moraju da urade test jer će u supotnom platiti kaznu od 1.450 evra.

foto: Shutterstock

Ipak, Bugari su rešili da promene svoju odluku kada je reč o srpskim turistima. Naime, odlučili su da državljanima Srbije omoguće ulazak u tu zemlju sa negativnim PCR testom, ne starijim od 72 sata.

Takođe, Francuska je zabranila ulaz državljanima Srbije. Isto tako,Velika Britanija je otklonila Srbiju sa spiska država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina. Osim Velike Britanije, za državljane Srbije je obavezan karantin i u Nemačkoj u trajanju od 14 dana.

Građani Srbije mogu bezuslovno da letuju u Turskoj, budući da za ulazak u ovu zemlju nije potreban test, a granice su uveliko otvorene. Što se tiče Egipta, situacija je slična, ali je interesovanje turista koji su se odlučili za ovu destinaciju manje nego za Tursku.

Hoćete li putovati na more do kraja leta? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.