DR MILIKA AŠANIN SE UKLJUČIO UŽIVO U PROGRAM: Njegovo upozorenje svi moraju da čuju
Milika Ašanin upozorava na dolazak "novog" talasa korona virusa, Foto: Printskrin

JEZIVO UPOZORENJE DOKTORA!

DR MILIKA AŠANIN SE UKLJUČIO UŽIVO U PROGRAM: Njegovo upozorenje svi moraju da čuju

"Situacija u Beogradu i Srbiji možemo da kažemo da je bolja, ali sa visokom dozom opreznosti", istakao je dr Ašanin

Objavljeno: 12:51h

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin kaže da smo spremni za dolazak “novog” talasa korone.

“Situacija u Beogradu i Srbiji možemo da kažemo da je bolja, ali sa visokom dozom opreznosti”, istakao je dr Ašanin u Jutarnjem programu.

” Infektivna klinika kao osnovna kovid bolnica je bila stožer ove borbe. Tu je najveći udar, ona je jedina od svih bolnica u konbtinutitu. Urađen je ogroman posao. U trijažnoj jedinici je vieš od 21.000 pacijenata pregledano, 1 500 lečeno, to je ogroman posao. Početkom juna bio je drugi talas, imali smo i 350 pacijanata iuz ostačle jedinice, između 500 i 600. Na Infektivnoj sada imamo ispod 100 pregleda dnevno, do pre dve nedelje bilo 100 posto popunjeni kapaciteti, a sada su dve trećine”, kaže dr Ašanin.

“Moramo da mislimo da o tome da naš zdravstveni sistem treba izdrži, ko će da nas leči? Trenutna situacije je da je 47 pozitivno, 12 lekara i 35 medicinskih sestara. Oko 62 njih su u izolaciji, 12 lekara ostalo su sestere. Na ukupan broj ljudi koji su slobodni, ovo je prihvatljiv broj”, dodao je dr Ašanin.

“Ovo sve traje pet, šest meseci, osoblje je preopterećeno, oseća se zamor. U ovoj situaciji kada imamo manje bolesnika, popuštanje u priemu, koristimo priliku da ih pustimo da odmore, kupujemo vreme da se pripremimo za septembar.”

Na pitanje da li će biti drugog talasa, doktor Ašanin kaže:

“Virus je nepredvidiv, niko nije mogao da očekuje da će u julu i avgustu biti ovako. Kao što grip ima svoje sezonske situacije tako smo i čekivali. Pik drugog talasa smo imali u julu. Sigurno je da će biti novog zaražavaja, a u kojoj meri – to ćemo da vidimo. Otvaraju se rizične situacije, a to je povratak studenata, otvaraju se škole, ne znamo i kao će odlazaka naših građana na letovanje da se odrazi na situaciju, pogotovo kad je reč o povratku onih koji su boravili u zemljama gde je velika stopa zaraznosti kao što su Hrvatska, Rumunija, Severna Makedonija… To su okolnosti koje mogu biti rizične”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.